nieuws

Optima koopt ook HypoHuis

Archief

Intermediairbedrijf Optima heeft kort na de overname van franchiseformule Attentiv opnieuw een aankoop gedaan: deze week is de dertig kantoren tellende keten HypoHuis overgenomen.

HypoHuis bestaat sinds 1998 en is voornamelijk bedoeld als hypotheekadviesformule voor makelaarskantoren. De keten was eigendom van Harry Sistermans, bekend van Spaar Select en nu nog altijd actief met de opvolger daarvan, Marq. Vorige week zijn de kantoren van HypoHuis tijdens een bijeenkomst over de overname en verdere plannen geïnformeerd. “De ondernemers van HypoHuis hebben zeer positief gereageerd”, aldus Optima. “De ondersteuning die wij de kantoren kunnen bieden, is breder dan ze tot nu toe gewend zijn. We willen het aantal kantoren van de formule verder uitbreiden.”
Eerder dit jaar nam Optima al Sorgeloos over van ING en werd Attentiv gekocht van Fortis. Eigenaar Klaas Dekker, samen met Helma van Wanrooij, Alex Versteeg en François Muilman verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding bij Optima, denkt dat franchising de toekomst heeft in de financiële dienstverlening: “Er ontstaat een gat tussen de inkooporganisaties en de franchiseketens. Dat komt door de WFT en door de verkrapping van de hypotheekmarkt. Het intermediair heeft nu meer behoefte aan middelen om de concurrentie voor te kunnen blijven. Die willen wij bieden.”
Inkoop
Naast de franchiseformules biedt Optima daarom ook een concept ‘inkoop-plus’. “De basis daarvoor zijn de modulaire modellen zoals Attentiv en HypoHuis die bieden. Daar hebben wij als het ware onze inkoopdiensten ingeschoven”, zegt Dekker. “Wij geloven niet in ‘platte inkoop’, waarbij het alleen om provisievoordeel gaat. Veel kantoren brengen maar een paar hypotheken per jaar bij ons onder; die hebben eigenlijk geen binding met ons en maken net zo lief gebruik van een andere inkoopcombinatie. Onder Attentiv-label bieden wij nu een inkooporganisatie die meer doet, zonder dat het kantoor de eigen identiteit verliest.”
Aandelen
Een andere overname bij Optima betreft die van de eigen aandelen. Klaas Dekker is nu de enige eigenaar van Optima. Mede-oprichter Arjen van Dun, die zich een jaar geleden terugtrok uit de directie, is definitief uit het bedrijf gestapt. “Arjen is nu volledig buiten de branche actief”, aldus Dekker. “Voor ons is het nu makkelijker beslissingen te nemen, omdat we niet meer te maken hebben met een aandeelhouder op afstand.”
negen van de 23 HypoHuis-ondernemers.

Reageer op dit artikel