nieuws

Opnieuw onrust over gebruik van gegevens door Achmea

Archief

Sommige tussenpersonen zijn ongerust over een mailing van GAK Verzekeringen aan ondernemers. Zij vrezen dat de adressen zijn verkregen via het publieke deel van het GAK.

In een mailing van GAK Verzekeringen – onderdeel van Achmea Inkomensverzekeringen – worden directeuren/grootaandeelhouders (dga’s) geattendeerd op de WAZ Risicoverzekering. Er zijn tussenpersonen die ervan overtuigd zijn dat GAK Verzekeringen uitsluitend op een ongeoorloofde wijze aan een adressenbestand van dga’s kan komen, namelijk via de publieke poot van het GAK.
Volgens Achmea gaat het om het gebruik van openbare gegevens. “Wij hebben een bestand gekocht van de Vereniging van Kamers van Koophandel”, verklaart Achmea-woordvoeder René Visser. “Deze overkoepelende organisatie kan bestanden van de regionale Kamers van Koophandel samenvoegen. Het gaat om voor iedereen openbare informatie. Het ministerie van Economische Zaken bepaalt onder welke condities zulke bestanden mogen worden verkocht. Het bestand dat wij kochten was niet specifiek gericht op dga’s. Wij kregen slechts de beschikking over gegevens als: naam, adres, woonplaats, branche, rechtsvorm, oprichtingsdatum, en contactpersoon.”
Dat de brief is ondertekend door Arjen Oortgiesen, directeur GAK Verzekeringen, konden sommige tussenpersonen niet plaatsen. Zij kennen hem als Achmea-directeur. Visser: “Dat klopt. Oortgiesen is directeur Achmea Inkomensverzekeringen en GAK Verzekeringen is daar een onderdeel van.”
Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat er onrust is over gegevens waarover Achmea beschikt. Vorig jaar (zie AM 2000/8) kwam uit, dat Achmea jarenlang toegang had gehad tot gegevens van 20.000 bedrijven die bij het GAK zijn aangesloten. Achmea zei toen dat het ging om openbare gegevens (naam, adres, bedrijfssector en aantal medewerkeres) die nodig waren voor het uitvoeren van verzuim- en WAO-gatverzekeringen, maar dat op een gegeven moment bleek, dat – na bepaalde handelingen – via de pc ook informatie kon worden verkregen over niet-verzekerde bedrijven. Volgens Achmea is met die wetenschap nooit iets gedaan.

Reageer op dit artikel