nieuws

Oplichters doen zich voor als CZ-adviseur

Archief

Het werkgebied van CZ – ziekenfonds en particuliere ziektekostenverzekeraar – wordt onveilig gemaakt door oplichters die zich voordoen als CZ-adviseur. Er wordt steeds een andere truc gehanteerd.

Ongeveer een half jaar geleden werd CZ voor het eerst geconfronteerd met oplichters die zich uitgaven als CZ-adviseur. In Zeeland – het werkgebied van CZ omvat Noord-Brabant, Limburg en Zeeland – doken nep-adviseurs op, die zich bij (vooral) ouderen toegang verschaften met de smoes dat zij een nieuwe polis kwamen uitleggen. Om zo’n nieuwe polis te kunnen sluiten moest een contante aanbetaling worden gedaan. De lokale krant maakte er melding van en CZ plaatste waarschuwingsadvertenties in de regionale media. Dat hielp onvoldoende, want er doken in Zeeland en Limburg opnieuw nep-adviseurs op. Gedupeerden maakten nu ook melding van pasjesroof. Onder het mom dat er nieuwe verzekeringspasjes zouden komen, werden verzekerden hun CZ-pasje ontfutseld.
Voor onverzekerden zijn die pasjes geld waard, omdat zij daarmee medische behandelingen kunnen verkrijgen. Door CZ en door de politie werden daarom de ziekenhuizen ingelicht.
Ook in Noord-Brabant werden nep-adviseurs gesignaleerd. Inmiddels was een nieuwe truc verzonnen: de adviseur komt binnen met het verhaal dat de verzekerde te veel heeft betaald en dat hij geld komt brengen. Er moet dan wel worden gewisseld. Later merkt de verzekerde dat hij geld of voorwerpen mist.
Jonge mannen
“Het is niet duidelijk”, zegt CZ-woordvoerder Hein Wilsens, “of het steeds om dezelfde oplichters gaat, of dat anderen door de publicaties op een idee zijn gebracht. We weten alleen, dat het altijd gaat om vriendelijke, verzorgd uitziende mannen, goed in het pak, in de leeftijd van 25 tot 35 jaar.”
In publicaties heeft de zorgverzekeraar gewaarschuwd dat CZ-adviseurs niet zomaar langskomen en dat zij zich in ieder geval altijd kunnen legitimeren met een pasje met pasfoto. In de doelgroep van de oplichters – de ouderen – is die boodschap niet overal aangekomen. Wilsens: “Vorige week werd hier in Tilburg een 86-jarige dame, via de wisseltruc, voor / 200 opgelicht.”
Hoe vaak de oplichters hun slag hebben geslagen is niet bekend. Niet alle gedupeerden weten (al) dat zij gedupeerd zijn en niet alle gedupeerden doen aangifte bij de politie. In het totaal zijn er zo’n dertig aangiften gedaan. Er zijn nog geen oplichters in de kraag gevat.
De boodschap via Internet verspreiden lijkt Wilsens niet zinvol “omdat ouderen niet Internetten”.

Reageer op dit artikel