nieuws

Open brief aan Zalm

Archief

NVA-lid Marcus Pluijm maakt zich zorgen over de uitvoerbaarheid van de diverse regels in de aanstaande Wet Financiële Dienstverlening (WFD). Hij schreef een open brief aan minsiter Zalm van Financiën.

“Wij zijn, zoals zoveel van mijn collegakantoren, een klein, degelijk en ouderwets kantoor waar de klant centraal staat en wij met ons vieren het beste advies kunnen geven. Wij werken hard aan zijn zekerheid. Daar kan hij op vertrouwen.
Met de invoering van de WFD op 1 januari 2005 werk ik precies twintig jaar in het assurantiekantoor wat in 1961 door mijn vader is gestart. Aangezien ik merk dat uw adviseurs die de WFD voorbereiden niet echt door hebben hoe dit vak werkt, wil ik een kleine opsomming geven van de vragen die mijn klanten in een adviesgesprek stellen. Daar ik gelukkig een generalistisch (en geen specialistisch) adviseur ben, krijg ik vragen als: Zijn onze overlijdenskostenverzekeringen nog wel voldoende? Kan ik mijn doorlopend krediet iets verhogen vanwege de aankoop van een nieuwe auto? Mijn zoon gaat met zijn vriendin binnenkort samenwonen en wil een huis kopen; kan hij dan ook een afspraak voor een hypotheek maken? Kan mijn inboedelverzekering ergens anders ondergebracht worden? Kunt u eens kijken of ik wel voldoende inkomen zal hebben als ik 65 ben? Welke spaarrekening geeft een hoge rente? Kan ik naar een ander ziekenfonds, want die ik nu heb bevalt niet?
Ik, en veel van mijn collegakantoren, lopen door de invoering van de WFD het risico op een of meerdere van deze vragen geen antwoord te mogen geven, omdat wij volgens de WFD niet te vertrouwen zijn, daar wij niet aan alle eisen voldoen. De relatie heeft het vertrouwen in ons wel. Daarom zit hij namelijk bij mij aan tafel. Hij zit ook bij mij aan tafel, omdat wij zo’n klein kantoor hebben waar hij altijd met vragen terecht kan en waarvan hij weet dat wij zijn gehele situatie kennen.
Ons kantoor heeft bijvoorbeeld nooit – zoals menig hit-and-run-kantoor, waarvan de meesten gelukkig inmiddels op de fles zijn gegaan – meegedaan aan het promoten van spaarloon- en premiespaarpolissen, aandelenleaseplannen en wazige hypotheekconstructies met arbeidsongeschiktheidskoopsommen, waarop zo veel mogelijk provisie verdiend kan worden. De meeste levensverzekeringen die wij afsluiten, hebben een provisieverdientermijn van tien jaar, omdat wij geloven in een langdurige relatie met onze klant.
Vingers branden
Met onze twintig eigen directe agentschappen bij verzekeringsmaatschappijen en ons DAK-agentschap kunnen wij voor onze relaties uit meer dan vijftig diverse verzekeringsmaatschappijen (zonder productieverplichtingen) kiezen. Voor verzekeringen, hypotheken, pensioenen en bankzaken maken wij gebruik van onafhankelijke premie- en voorwaardenvergelijkingsprogramma’s en komen vaak tot betere oplossingen dan menig ‘onafhankelijke’ verzekeringsvergelijkingssite op internet. Volgens mij kan iemand die geen kennis van verzekeringen heeft en ze zelf via internet of via een direct-writer regelt, ook flink zijn vingers branden.
Al onze bestaande en nieuwe klanten zijn/worden voorzien van onze advieswijzer. Wij hebben al meer dan 35 jaar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en hebben hierop nog nooit een claim hoeven indienen. Door ons NVA-lidmaatschap zijn wij automatisch aangesloten bij de stichting Klachteninstituut Verzekeringen. Door wijzigingen van de overheid en in de producten van verzekeringsmaatschappijen moet je wel permanent bijblijven, want anders loop je achter en valt er snel niets meer te adviseren. Daarom: onthef de kantoren die aangesloten zijn bij NVA en NBVA van de WFD! Want deze organisaties zijn zeer goed in staat hun leden te verplichten met permanente educatie hun kennis up-to-date te houden. Niet-leden zouden wellicht ook van hun educatiemogelijkheden gebruik kunnen maken en zo hun bijblijven kunnen aantonen.
Ik zou u willen vragen: loop gewoon eens bij ons langs. Wij zitten in Den Haag op de Willem de Zwijgerlaan 28 (in de buurt van het Catshuis) en hoor zelf eens het echte verhaal wat de WFD voor menig kantoor kan aanrichten, want dit is geen liberalisme maar neurotische betuttelzucht.”

Reageer op dit artikel