nieuws

Ook verzekeringsreclames van beeldbuis naar computerscherm

Archief

door Richard Vroom

Het is een breder verschijnsel, maar het begint aardig toe te slaan in de financiële dienstverlening: de visuele, bewegende reclame verhuist van de al dan niet platte beeldbuis naar het computerscherm. Zittend achter de computer is het voor de consument een kleine stap naar de website van een aanbieder en kan er volop van interactieve mogelijkheden gebruik worden gemaakt.
Wat kan een branchegenoot die behoort tot de categorie modale tv-kijkers zich spontaan aan recente tv-campagnes van verzekeraars voor de geest halen? Ja, die artistieke van RVS, met de zwevende paraplumannen. En tijdens de wereldkampioenschappen schaatsen werd tot in den treure het Aegon-filmpje met Rintje Rintsma uitgezonden. O ja, en ook die ziektekostenreclame van Ohra, waarin een met hevige barensweeën kampende vrouw, de baby moet ophouden omdat manlief nog bezig is met de keuze van een zorgpolis. Deze reclame is in een dermate hoge frequentie uitgezonden, dat ie wel móest worden genomineerd voor de Loden Leeuw.
Als je het over de Loden Leeuw hebt, dan is het een kleine stap naar de Gouden Loeki. Die trofee werd onlangs opnieuw gewonnen door Centraal Beheer Achmea met het filmpje ‘Acupunctuur’. Natuurlijk is het meedingen naar deze trofee geen doel in zichzelf (behalve wellicht voor Centraal Beheer), maar het is wel een teken aan de wand dat er over het afgelopen jaar naast het genoemde Achmea-label geen enkele andere verzekeraar tot de 36 genomineerden behoorde.
Doorspoelen
Met een dosis boerenverstand kun je al wel een paar redenen bedenken voor de teruglopende populariteit van televisiereclame. We blijven gemiddeld steeds langer op internet hangen. We zijn daarnaast allemaal druk met onze individuele activiteiten, maar vinden het toch prettig om sommige programma’s ‘samen’ te bekijken. Al sinds jaar en dag biedt daartoe de videorecorder uitkomst. Maar wat doen we bij het afspelen: als een speer de tijd vergende reclameblokken doorspoelen. Dit gedrag neemt alleen maar toe met de opkomst van de dvd-recorder met harde schijf. Je kunt daarmee vaak nog makkelijker de reclameblokken ‘voorbijfietsen’ of zelfs profiteren van de bij geavanceerde apparaten geboden optie om bij het vastleggen van de bedoelde programma’s de reclameblokken over te slaan. Zonde van je filmpjes in zulke reclameblokken.
Ja, maar wat dan te doen met internet? Tegen beter weten in, dacht menigeen in de branche dat het een hype zou zijn. En hoewel anderen doorslaan in het verabsoluteren van het belang van internet, het heeft uiteindelijk toch zeer stevig wortel geschoten.
Reclame op internet begint met de aanwezigheid van een eigen website. Het plaatsen van banners op andere sites vormt de voor de hand liggende tweede fase (met name om de internetkijkers zo snel mogelijk in de eigen fuik te krijgen). Een stapje verder liggen de gesponsorde koppelingen bij Google.
Spelletjes
De gang naar de site en/of het verblijf op de site kunnen worden gestimuleerd door digitale spelletjes, veelal in de vorm van quizjes of behendigheidsuitdagingen en soms op de creatieve toer (leuke teksten verzinnen).
Verder komen verzekeraars net als andere leveranciers van consumentenartikelen en -diensten voor de keus te staan: wat te doen met allerlei netwerken op internet? Moeten wij aanwezig zijn in het Habbo Hotel, moeten wij wat doen met Hyves of My Spaces, en wat te denken van dat Second Life, waarover iedereen elkaar inmiddels achternarent?
Welke zaken zullen van blijvende aard zijn?
In diverse forumdiscussies op het terrein van de nieuwe media wordt erop gewezen dat het heel nuttig is om deel te nemen aan nieuwe activiteiten. In elk geval doen bedrijven daarmee veel kennis en ervaring op, zodat ze in later stadia verantwoorde(r) knopen kunnen doorhakken.
Viral van NN
Nationale-Nederlanden bedient zich in het kader van de op jongeren gerichte hypotheekcampagne, sinds kort van een zogenoemde viral. Vrij vertaald: zwaan-kleef-aan-marketing . Om het spel mee te kunnen spelen, dien je je roepnaam en je 06-nummer in te vullen ( “Je telefoonnummer wordt eenmalig gebruikt en zal niet voor verdere reclamedoeleinden gebruikt worden.”)
Vervolgens start je het filmpje. Een ‘snelle jongen’ stapt in een vliegtuigje en speurt vanuit de lucht woonwijken af. Als hij iets heeft gevonden, toetst hij op zijn mobiele telefoon een nummer in. Terwijl hij uit het toestel springt, zoekt zijn telefoon contact. En dan gebeurt het wonder: je eigen mobieltje wordt gebeld. Je neemt op en hoort synchroon met de situatie op het beeldscherm wat de vallende man je toeroept. “Hé, met Tom. Goed dat je opneemt. Ik heb namelijk niet al te veel tijd. Ik heb een prachtig huis voor je gevonden. Prima huis, van rond de twee ton. Dat is heel goed te doen voor jou. Nationale-Nederlanden heeft namelijk een prima hypotheek voor starters zoals jij. Kijk nog even op nn.nl, want ik moet weer hangen.” Dan springt het valscherm van Tom open. Na de landing rent naar hij naar de beoogde woning. Naast de deur plakt hij een sticker: ‘Gereserveerd voor (jouw naam)’.
Onder meer via banners op Funda.nl worden woningzoekenden naar NN’s actiesite www.jouwdroomstart.nl gelokt. Momenteel worden er per dag tussen de vierduizend en vijfduizend telefoontjes gepleegd via de viral.
Volgens de makers zou de site dagelijks zesduizend unieke bezoekers trekken. Daarvan zou 85% binnenkomen via het virale effect: gelokt via een banner of via een oproepmailtje van een kennis. Want nadat het internetfilmpje is afgespeeld, verschijnt als suggestie: “Verras een vriend met deze film. Je kunt drie namen invullen. Behalve de voornaam van de ontvanger wordt ook gevraagd om zijn of haar e-mailadres en ook het mobiel nummer. Twijfel je om het telefoonnummer af te geven? Stuur dan eerst jezelf een e-mail, zodat je kunt zien wat er gebeurt met de door jou verstrekte gegevens. Stuur de mail alleen door, als je er zeker van bent dat de ontvanger dit kan waarderen.” NN gaat omzichtig om met de persoonlijke levenssfeer, zoals ook blijkt uit de disclaimer: “NN gebruikt de hierboven ingevulde gegevens eenmalig en uitsluitend voor deze actie. We hebben de contactgegevens nodig voor het interactieve element van de actie. De gegevens worden na een week automatisch vernietigd.”

Reageer op dit artikel