nieuws

Ook Van Versendaal ziet brood in tweedehands levenpolissen

Archief

Ruud van Versendaal, onder meer ex-verkoopdirecteur van Levob en Gelink, geeft sinds kort leiding aan Double Benefit Financials uit Alkmaar, een bedrijf dat zich richt op de verkoop van zogeheten life settlement-beleggingen.

De 51-jarige Van Versendaal, tot vorig najaar interimdirecteur bij Dutch Insurance Network, is sinds deze zomer algemeen directeur bij DB Financials. Dat bedrijf is eigendom van Arie Schoon, bekend van de gelijknamige bakkerijketen.
Klanten kunnen beleggen in lopende Amerikaanse levenpolissen. Dat kan door een Double Benefit Bond aan te kopen, waarbij de koper één polis of een gedeelte daarvan overneemt. De klant wordt dan begunstigde van deze polis, die uitkeert op het moment dat de ex-polishouder overlijdt.
Daarnaast biedt DB Financials sinds enkele maanden een Double Benefit Fund aan, waarbij wordt belegd in een aantal polissen. Uitbetaling vindt dan plaats elke keer als één van de polissen tot uitkering komt. De looptijd is maximaal tien jaar. Het verwachte rendement wordt geschat op 12% à 15% per jaar. Het fonds kent een inleg van minimaal _ 50.000. Deelname in een Double Benefit Bond kan vanaf _ 10.000.
Het beheer en de premiebetaling van de polissen worden via DB Financials geregeld. De afsluitkosten bedragen 5%; de beheerkosten zijn 2% per jaar. “De geldstromen lopen niet via ons, maar gaan van de klant naar bedrijven als Equity Trust”, licht Van Versendaal toe.
Serieus
“DB Financials is een Nederlands initiatief dat om belastingtechnische redenen zijn hoofdkantoor eerst op Cyprus had”, aldus Van Versendaal. “Nu staat dat in Alkmaar. In de eerste tweeënhalf jaar zijn er enkele honderden life settlement-producten verkocht. Overigens wordt de verkoop van zo’n polis, alleen mogelijk door verzekerden vanaf 70 jaar, serieus aangepakt: er wordt een medisch rapport opgemaakt en de verzekerde mag niet terminaal of ernstig ziek zijn. De verzekering mag daarnaast niet korter dan twee jaar geleden gesloten zijn.”
Van Versendaal vindt de kritiek op life settlement-beleggingen niet terecht. “Op de markt voor direct ingaande lijfrentes doen verzekeraars toch niets anders: ook zij speculeren op het overlijden van de verzekerde. Bovendien is het echt geen risicovolle belegging, want één ding is zeker: de verkoper van de polis komt een keer te overlijden, dus de uitkering is gegarandeerd.”
Volgens Van Versendaal is Duitsland het meest actief op de life settlement-markt. “Daar is de markt voor deze producten al heel groot. Wat dat betreft loopt Nederland achter.”
Vergunning
Een vergunning van toezichthouder AFM heeft DB Financials niet nodig. “Life settlement wordt niet genoemd in de WFT, dus hoeven we geen vergunning aan te vragen”, verklaart Van Versendaal. “Bovendien zijn deze effecten niet verhandelbaar, waardoor onze activiteiten sowieso niet vergunningplichtig zijn. Overigens gedragen wij ons wel als verguninghoudende partij, met financiële bijsluiters en prospectussen. We zijn hierover wel in overleg met de AFM, want we vallen graag onder toezicht.”
DB Financials verkoopt zijn producten uitsluitend via het intermediair. Inmiddels wordt met enkele tientallen kantoren actief samengewerkt.

Reageer op dit artikel