nieuws

Ook in Axent-cao 4% loonsverhoging

Archief

In navolging van Achmea en de zorgverzekeraars is ook bij Axent (Aegon) een 4% loonsverhoging afgesproken in de nieuwe cao. Er waren drie onderhandelingsrondes voor nodig om tot een principe-akkoord te komen bij de Aegon-dochter.

“We hadden liever gezien dat de loonsverhoging zou ingaan per 1 april in plaats van per 1 juni (2%) en per 1 december (2%)”, zegt vakbondsbestuurder Ewoud Teerink van De Unie.
Net als bij de cao-onderhandelingen bij Achmea was ook bij Axent het loonbod van de werkgever een heet hangijzer. Over andere arbeidsvoorwaarden waren partijen het al eerder eens geworden. Dit betrof onder andere het opzetten van een arbeidsvoorwaarden-keuzemenu, kinderopvang, een proef waarin de mogelijkheden van telewerken worden onderzocht en betere zorgverlofregelingen.
Het betreft een eenjarige cao voor de ongeveer vierhonderd medewerkers van de verzekeraar, die volgend jaar per 1 april afloopt. “Op dat moment lopen we weer synchroon met de bedrijfstak-cao”, aldus Teerink.
Het terugdringen van het ziekteverzuim zal onderwerp zijn van een gezamenlijk onderzoek. Vooral het ziekteverzuim onder de buitendienst medewerkers is hoog bij Axent: 10%. “Het kortdurend verzuim is gedaald, maar dat is ten koste gegaan van het middellang en lang verzuim”, vertelt Teerink. “Axent wilde door een verlaging van het loon het ziekteverzuim tegengaan. Daar zijn wij fel tegenstander van. We hebben nu afgesproken dat we het komende jaar gezamenlijk onderzoek zullen verrichten op welke andere wijze het ziekteverzuim kan worden teruggedrongen.”
Half april zullen de vakbonden en Axent de afspraken op schrift stellen, waarna een en ander aan de leden voorgelegd wordt ter beoordeling. Dit zal voorzien zijn van een positief advies van de vakbonden.

Reageer op dit artikel