nieuws

ONVZ draagt zorgrisico voor NN

Archief

ONVZ en Nationale-Nederlanden gaan samenwerken in zorgverzekeringen en waarschijnlijk ook in inkomensverzekeringen. NN gaat onder eigen label zorgpolissen voeren van ONVZ. De ‘oranje’ ziektekostenportefeuille wordt daartoe overgedragen. De samenwerking betekent voor het intermediair geen productversmalling, want de ONVZ- en NN-polissen blijven concurrerend.

In een toelichting stellen NN en ONVZ dat de samenwerking nodig is om op de collectieve en individuele ziektekostenmarkt te kunnen blijven concurreren. Van invloed is ook de komst van de basisverzekering, waarbij voor verzekeraars schaalgrootte en specialisatie nóg belangrijker worden.
Multibrancheverzekeraar NN heeft 200.000 ziektekostenverzekerden (waarvan tweederde collectief), inclusief de ING-collectiviteit van 10.000 verzekerden, en is daarmee een kleine speler op deze markt. “Een autonome schaalvergroting zat er voor ons niet in en voor overname van portefeuilles voelen wij niet”, zegt Hans Kadiks, directeur Leven en Zorg. “Onze core-business is nu eenmaal Schade en Leven.”
Zorgverzekeraar ONVZ heeft 145.000 verzekerden: circa 100.000 particulier verzekerden (30% collectief) en 45.000 ziekenfondsverzekerden. ONVZ heeft onlangs de fusieplannen met zorgverzekeraar Agis (1,75 miljoen verzekerden) beëindigd en daarna besloten zelfstandig verder te gaan.
De samenwerkingspartners verwachten volgend jaar met een nieuwe productlijn voor het NN-label te komen. De huidige NN-producten blijven gehandhaafd. Het is niet de bedoeling dat er ziekenfondsverzekeringen onder NN-label worden aangeboden. “Maar als dat daar vraag naar is, zullen we die zeker gaan voeren”, zegt Kadiks.
NN en ONVZ spreken van een “strategische samenwerking op het gebied van zorg- en inkomensverzekeringen”. “Het is namelijk mogelijk”, zegt ONVZ-directeur Dick van Boven, “dat wij speciaal voor ons ontwikkelde producten gaan voeren op het gebied van inkomen, verzuim en reïntegratie waarvoor NN het risico draagt. Volgend jaar bekijken we of dat voor ons zinvol is.” De samenwerking is volgens beiden absoluut geen opstapje naar een fusie.
Verbreding
Op de vraag of het nieuwe volume van 345.000 verzekerden straks wél voldoende is en of ONVZ nog meer potten op het vuur heeft, zegt Van Boven: “Het is nog niet bekend hoe de basisverzekering er precies gaat uitzien, dus weet nog niemand welk volume straks gewenst is. In ieder geval streven wij naar een groter volume door meer samenwerkingsverbanden.”
ONVZ is al jarenlang risicodrager voor polissen die Aegon en ZLM onder eigen label voeren. De samenwerking met vooral Aegon staat niet op de tocht. “Er verandert niets. ONVZ krijgt een grotere portefeuille en verbetert daarmee de inkoopkracht. Dat is ook prima voor ons”, aldus Aegon.
Dat ONVZ als kleine verzekeraar landelijk zorg moet gaan inkopen, kan worden opgevangen door een inkoopcombinatie. Op inkoopgebied (tot nu toe voornamelijk kunst- en hulpmiddelen) werkt ONVZ al jarenlang samen met Multizorg, een inkoopcombinatie van zes verzekeraars, waaronder NN.
Overdracht
De ziektekostenportefeuille van NN wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari dit jaar overgedragen. De omzet van ONVZ stijgt daardoor van # 186 mln naar # 386 mln (cijfers 2003). Het overnamebedrag is niet bekend gemaakt.
De administratieve afhandeling van de NN-portefeuille zal in drie fases – waarschijnlijk januari 2005, juli 2005 en uiterlijk januari 2006 – worden verplaatst naar het ONVZ-kantoor in Houten. De 140 personeelsleden van NN Zorg krijgen de keus in Houten te gaan werken of gebruik te maken van het sociaal plan. “Het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel medewerkers overstappen”, zegt Kadiks. “Voor wie bij NN blijft, hebben wij ander werk.”
Om deze medewerkers op te vangen, zal ONVZ (250 medewerkers) extra kantoorruimte huren. Op termijn wordt de mogelijkheid van één locatie onderzocht.

Reageer op dit artikel