nieuws

Oneerlijke concurrentie door de handelsbanken

Archief

Uit cijfers van het CBS blijkt, dat in het laatste jaar de gezamenlijke financieringsmaatschappijen een enorm marktaandeel hebben verloren aan de handelsbanken.

Momenteel kunnen cliënten via de handelsbanken makkelijk een krediet krijgen. Ook worden zonder meer aflossingsvrije kredieten, leningen met lage maandlasten, waaronder doorlopende kredieten met maandbetaling van 1,5%, en kredieten zonder onderpand met lange looptijden gesloten. Bovendien hebben deze kredieten dan ook nog een lagere rente dan de kredieten die door bemiddeling van het intermediair kunnen worden gesloten, via dochters van dezelfde handelsbanken.
Daar staat tegenover dat deze handelsbanken hun dochterbedrijven steeds meer verbieden, hetgeen altijd ten nadele is van het intermediair. Deze invloed gaat nu zelfs zo ver, dat het onafhankelijk intermediair via branche-organisaties allerlei regelgeving wordt opgelegd, zodat een eerlijke en vrije concurrentie in de markt onmogelijk wordt gemaakt. Indirect wordt deze regelgeving opgelegd door de handelsbanken, die zelf deze regels aan hun laars lappen.
Wanneer het vrije intermediair ook de mogelijkheden van de handelsbanken ter beschikking zou hebben, zou het marktaandeel van deze handelsbanken nooit zijn toegenomen.
A.T. van der Veen, FCH Advies & Krediet- bemiddeling, Emmen.

Reageer op dit artikel