nieuws

‘Onduidelijke polissen leveren riante winsten en provisies op’

Archief

De informatietechnologie en de concurrentie zullen verder doorwerken op het verzekeringsproduct en het distributiekanaal. Er zullen meer standaardpolissen worden geïntroduceerd die simpel en tegen lage kosten kunnen worden verkocht.

Deze stelling van directeur F.J.H. Don van het Centraal Planbureau is verwoord in het maandblad Inversie van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.
Volgens Don worden particuliere schadeverzekeringen transparanter qua dekking, goedkoper, en gemakkelijk te sluiten, dankzij direct-writers en initiatieven zoals tele-verzekeren. “De transparantie van het standaardproduct maakt de afweging van prijs en kwaliteit gemakkelijker waardoor de consument voor de laagste prijs het gewenste confectieproduct kan kopen.”
Volgens Don kan het “relatief dure distributie-apparaat van tussenpersonen” alleen stand kunnen houden op middellange termijn als het zich toelegt op diensten met een hoge toegevoegde waarde. Daarbij zal een zekere sanering onvermijdelijk zijn, aldus Don.
“De winstgevendheid van het verzekeringsbedrijf wordt nu te zeer bepaald door onduidelijke polissen die riante winstmarges en provisies opleveren. Zo worden de fiscale voordelen van levensverzekeringen en pensioenvoorzieningen (ten opzichte van andere vormen van sparen) voor een groot deel door de verzekeraars afgeroomd.”
Nog los van onzekere fiscale faciliteiten, dwingt de concurrentie tot standaardisering van deze polissen, meent Don. Meer efficiency in de bedrijfsvoering en goede beleggingsresultaten kunnen de winstgevendheid voor een deel veilig stellen, aldus Don. Hij ziet de concurrentiestrijd worden gevoerd met behulp van drie instrumenten: polistransparantie, bedrijfsefficiency en beleggingsrendement.
Don: “Relatief duur distributie-apparaat van tussenpersonen”.

Reageer op dit artikel