nieuws

Onderzoek verzekerbaarheid van rundvee gestart

Archief

Het eerder aangekondigde onderzoek naar de verzekerbaarheid van rundvee dat de FOV laat uitvoeren, neemt ongeveer een jaar in beslag. Mogelijk leidt het onderzoek tot een andere verzekeringsopzet.

De Federatie van Onderlinge Verzekeringsmaatschappijen (FOV) had eerder dit jaar de Landbouwuniversiteit Wageningen opdracht gegeven voor het onderzoek. Door de MKZ-crisis is echter pas in juni met het onderzoek gestart.
Aanleiding voor het onderzoek is dat veel rundveeziektes moeilijk te verzekeren zijn, omdat de oorzaak onbekend is. Mogelijk kan het onderzoek leiden tot een andere opzet van rundveeverzekeringen, waarbij de overheid een rol zal spelen. “Het onderzoek wordt door één persoon uitgevoerd. De eerste fase is het in kaart brengen van alle rundveeziektes. Verder zal een draagvlakonderzoek worden gedaan met betrekking tot de verschillende verzekeringsopties”, aldus FOV-directeur Chris van Toor.
Het onderzoek wordt bekostigd door de verzekeraars die zijn verenigd in de werkgroep Veeverzekeringen van FOV: Delta Lloyd Landbouw, Interpolis, Topland Achmea, Univé, de Wederkerige van 1820 en Woudsend. De Eerste Friesche Onderlinge, ook lid van de werkgroep, betaalt niet mee, omdat het de rundveeportefeuille eind dit jaar overdraagt.

Reageer op dit artikel