nieuws

Onderzoek Exact: intermediair gebruikt ADN nog maar weinig

Archief

Gebruikers van E-Assurantie, het assurantie-pakket van het systeemhuis Exact, benutten het Assurantie Data Netwerk nog maar in beperkte mate. Dit blijkt uit onderzoek van deze softwareleverancier.

Nog geen derde van de ‘assurantieklanten’ van Exact Branche (29%) maakt gebruik van ADN. De assurantiekantoren die ADN wèl gebruiken, blijken zich voornamelijk te beperken tot het versturen en ontvangen van vrije berichten (e-mail). Deze gegevens komen voort uit een recente telefonische enquête van Exact en uit andere contacten die het systeemhuis met de assurantiekantoren heeft.
Exact ondervroeg recentelijk 198 van haar ruim 1.250 klanten in verband met de uitlevering van de nieuwe versie van het pakket E-Assurantie (versie 6.10). Het systeemhuis houdt jaarlijks dergelijke onderzoeken om onder meer de tevredenheid van de klanten te peilen.
Probleem
De groep die het Assurantie Data Netwerk niet zegt te gebruiken (ruim tweederde) geeft in het onderzoek als reden aan geen behoefte te hebben om aan ‘een nieuw probleem’ te beginnen. Zij melden bovendien dat verzekeraars zelf ook nog problemen ondervinden met ADN, dat het voordeel van het werken met ADN te beperkt is, dat hun ‘hoofdverzekeraar’ er niet mee werkt of dat ze er nog niet aan toe zijn. Alle ondervraagde kantoren hebben overigens wel het idee dat er in de toekomst niet aan te ontkomen valt.
De kantoren die wèl met ADN werken, geven vooral gemak, snelheid, betrouwbaarheid en minder papier op als reden. Toch zeggen deze kantoren ook veel problemen met het netwerk te ondervinden.
Internet
Exact vroeg haar klanten in het onderzoek ook of zij belangstelling hebben voor het beschikken over een eigen Internet-site. Het bleek dat een kleine twintig procent van de ondervraagde kantoren inderdaad binnen een jaar met een eigen homepage op het wereldwijde computernetwerk te vinden wil zijn. Een iets grotere groep neemt daar wat langer de tijd voor. Ruim veertig procent zegt geheel geen interesse te hebben. Als redenen worden hierbij genoemd: onbekendheid met het medium, geen commercieel nut, en de gedachte te klein en/of te lokaal te zijn voor Internet.
De verschillen tussen de reacties zijn opmerkelijk groot: sommige kantoren hebben al een eigen homepage, andere kantoren hebben nog nooit van Internet gehoord.
Aangezien voor vrijwel alle assurantiepakketten momenteel een Windows-versie gebouwd wordt (ook E-Assurantie), werd in het onderzoek van Exact eveneens gevraagd of men op het assurantiekantoor nu reeds met Windows werkt. Terwijl er nog geen enkel Windows-assurantiepakket op de markt is, zegt de helft van de ondervraagde assurantiekantoren nu al met Windows te werken (35% met Windows 3.11 en 15% met Windows ’95).

Reageer op dit artikel