nieuws

Onderwijspersoneel inzet felle concurrentieslag

Archief

Tussenpersoon PMA Consultancy brengt onder eigen label op grote schaal verzekeringsproducten onder de aandacht van onderwijspersoneel. PMA maakt daarbij gebruik van het salarisadministratiekantoor Caso. Het gaat om spaarloon-, ANW-hiaat-, ziektekosten en prépensioenverzekeringen. Risicodragers zijn Aegon en Geové (ziektekosten). Het ABP, de pensioenverzekeraar voor onderwijzers, is door PMA en Caso gepasseerd.

PMA Consultancy is een vijf jaar jong, landelijk werkend adviesbureau uit Nieuwerkerk aan den IJssel. “Wij zijn de grootste aanbieder van employee-benefits in de onderwijswereld”, aldus Arthur Bouw, die samen met Henk van Kranenburg de directie voert over PMA (Positive Mental Attitude).
PMA is zijn werkzaamheden in het onderwijsveld begonnen met de verkoop van spaarloonregelingen aan leraren. De producten werden en worden ondergebracht bij Aegon.
Sinds een aantal maanden pakt PMA de zaken grootser aan. Daartoe is een overeenkomst gesloten met Caso, dat voor bijna 100% van het onderwijspersoneel het salaris administreert. PMA ontwikkelt in samenwerking met maatschappijen verzekeringsproducten en biedt die vervolgens via salarisadministrateur Caso (Gouda) aan het onderwijsveld aan. Caso moet daarnaast voor de premie-inning zorgen.
De aanbiedingen vallen niet rechtstreeks bij de 300.000 onderwijswerknemers in de brievenbus. PMA benadert, via Caso, de 265 zogeheten onderwijsservicebureaus. Die hebben onder meer tot taak de (salaris)gegevens van de ongeveer zevenduizend werkgevers te verzamelen en door te geven aan Caso. De onderwijsbureaus moeten er nu voor gaan zorgen dat de zevenduizend werkgevers (dertien scholen) en vervolgens de werknemers geïnteresseerd raken in PMA-verzekeringen.
Voorbeeld
Het idee heeft PMA afgekeken van nota bene het ABP, het bedrijfstakpensioenfonds voor overheids- en onderwijspersoneel. Dat begon in 1995 met de afzet van het IP AanvullingsPlan (samen met Reaal-dochter Proteq) via Caso en de onderwijsbureaus. In twee jaar tijd werden bij 300.000 onderwijswerknemers 150.000 polissen afgezet. Die Proteq-portefeuille is inmiddels volledig in handen van ABP Verzekeringen.
“Omdat wij actief zijn in de onderwijsbranche hebben we ook contacten met Caso en kennen we de succesvolle ABP-constructie”, aldus PMA-directeur Bouw. “We zijn van mening dat met andere verzekeringsproducten ook dergelijke successen zijn te behalen.”
Enkele maanden geleden is PMA begonnen met de afzet van de eerste verzekering onder eigen label via Caso: de PMA Onderwijs ANW-polis. Bouw: “We hebben aanbiedingen van Aegon, Delta Lloyd en ABP naast elkaar gelegd en daaruit kwam Aegon als beste naar voren. Aegon stelt geen medische waarborgen en is zo’n 20% goedkoper dan het ABP.” Volgens Bouw staan er momenteel 100.000 offertes van de ANW-hiaatverzekering uit.
Afgetroefd
Vorige week presenteerde PMA in het Scheveningse Kurhaus twee nieuwe onderwijsverzekeringen, waarbij de distributie en premie-inning via Caso gaat verlopen: de PMA Onderwijs Ziektekostenpolis en het PMA Onderwijs Prépensioen. Voor het laatste product is andermaal Aegon de verzekeraar.
Verzekerd wordt een inkomen van 70% van het laatstverdiende salaris vanaf zestig jaar. De collectieve lijfrenteverzekering is een aanvulling op de flexibele pensioenregeling (FPU), die de VUT-regeling voor leraren vervangt.
De FPU-regeling wordt uitgevoerd door het ABP. Is dat dan niet de aangewezen aanbieder van zo’n aanvullend product? Bouw: “Misschien wel, maar het ABP is veel te duur. Met alle respect, maar ABP Verzekeringen is natuurlijk een erg jonge en nog weinig ervaren club. Commercieel zijn ze nog veel te zwak.”
ABP Verzekeringen denkt daar zelf anders over. “Een kritische vergelijking van het aanbod zal onze klanten al snel leren wie het meest interessante aanbod heeft”, aldus woordvoerder Michel Meijs. “Overigens is ons van een offerte-aanvraag door PMA Consultancy niets bekend. Wij zijn dan ook benieuwd hoe zij hebben vastgesteld dat wij te duur zouden zijn.”
Geové
De PMA-ziektekostenpolis is een product van Geové. Voor de beoordeling van de vele offertes – Bouw: “We hebben van de hele markt een offerte gevraagd.” – heeft PMA de hulp ingeroepen van assurantiemakelaar Marsh & McLennan. Geové kwam bij de selectie als beste uit de bus.
Bouw: “Wij hebben het product zelf samengesteld. Voor alle aanbieders waren de voorwaarden dus gelijk. De prijs van Geové was duidelijk de beste. Zij waren bijvoorbeeld 40% goedkoper dan de duurste aanbieder.”

Reageer op dit artikel