nieuws

Onderlingen doen onderzoek naar verzekerbaarheid van rundvee

Archief

Verzekeraars van de FOV laten een onderzoek houden naar de verzekerbaarheid van rundvee. Dit kan eventueel leiden tot een andere verzekeringsopzet of tot een vangnetconstructie.

“De rundveeverzekeraars lijden verlies en hebben de Landbouwuniversiteit Wageningen opdracht gegeven te onderzoeken hoe dit komt en wat de alternatieven zijn.” Dit zegt Chris van Toor, directeur van de FOV, de Federatie van Onderlinge Verzekeringsmaatschappijen. In het onderzoek participeren de grotere rundveeverzekeraars. Het zijn: Achmea, Delta Lloyd Landbouw, Interpolis, Univé, de Wederkerige van 1820 en Woudsend. De opdracht voor het onderzoek is een maand of drie geleden gegeven. Er was toen al sprake van BSE maar nog niet van mond- en klauwzeer. “Het onderzoek wordt dus door de actualiteit doorkruist”, zegt Van Toor.
Van Toor zegt desgevraagd dat het onderzoek niet in gang is gezet, omdat de overheid af zou willen van het eigen rampenfonds en de verzekeraars met de financiering zou opzadelen. “Een paar jaar geleden, toen er sprake was van varkenspest, heeft de overheid inderdaad contact gezocht met de verzekeraars. Maar dat heeft toen niet tot iets geleid. Het huidige onderzoek stoelt uitsluitend op de verliezen van de rundveeverzekeraars.” De uitkomst van het onderzoek kan er eventueel wel toe leiden dat de verzekeraars en de overheid samen praten. “Als de uitkomst zou zijn dat rundvee een onverzekerbaar risico is, dan moeten we uiteraard samen praten”, zegt Van Toor. De uitkomst kan echter nog wel even op zich laten wachten. “Er zit één onderzoeker op en die mag daar maximaal anderhalf jaar voor uittrekken.” Over mogelijke alternatieven, zoals een onderlinge met overheidssubsidie of een vangnetcontructie gefinancierd door opslagen op vleesverkoop, wil Van Toor zich niet uitlaten. “Er zijn vele opties denkbaar, maar die moeten wel haalbaar zijn. Tot het onderzoek behoort ook een draagvlakonderzoek.”

Reageer op dit artikel