nieuws

Onderlinge waarschuwt: bij schenking loert bedelstaf

Archief

Onderlinge waarschuwt: bij schenking loert bedelstaf

Reikhalzend kijken wij elk jaar uit naar het jaarverslag van De Onderlinge van 1719, een zeer oude levensverzekeraar uit Haarlem. Het verslag herbergt steevast elementen die je bij andere verzekeraars niet zult tegenkomen. De ouwe getrouwen die deze toko runnen (de ‘1719’ kent acht directieleden), maken er vaak een frivole beschouwing van.
Als je in het jaarverslag 2003 het onderstreepte kopje ‘Fiscale fraude’ ziet staan, ga je snel op het puntje van je stoel zitten. De Onderlinge heeft ditmaal een serieuze waarschuwing voor het lezerspubliek in petto: “De huidige belastingwetgeving op het punt van lijfrente heeft tot gevolg, dat de overheid in feite toestemming dient te geven, wanneer iemand een lijfrentecontract wenst te sluiten. Zonder toestemming is de premie in het algemeen niet aftrekbaar, doch de uit te keren lijfrentetermijnen vallen wel onder de inkomstenbelasting. Hoewel het geval zich niet gauw zal voordoen, willen wij hier nog op de schenking van een lijfrente wijzen”.
Dit is een zeer riskante aangelegenheid leggen de grijze eminenties van de ‘1719’ geduldig uit, want “hierbij dient direct het over de waarde van de lijfrente te betalen schenkingsrecht betaald te worden, voordat de ontvanger ook nog maar één lijfrentetermijn heeft ontvangen, terwijl vervolgens inkomstenbelasting over de lijfrentetermijnen moet worden betaald, zonder dat het betaalde schenkingsrecht in mindering kan worden gebracht. De ongelukkige die een lijfrente cadeau krijgt, wordt tot de bedelstaf gebracht doordat de op te leggen belastingen de uit te keren lijfrentetermijnen verre overtreffen”.
En wat te denken van het volgende doemscenario: “Wanneer de begiftigde na een jaar overlijdt, zal de te betalen belasting kunnen oplopen tot 1000% en meer. De gulle gever kan uiteraard de betaalde lijfrentepremie niet aftrekken.”
Vervolgens krijgt de overheid de wind van voren: “Naar onze mening dient de behandeling van lijfrente door de wetgever dan ook gerangschikt te worden onder het begrip fiscale fraude.” En dan dekt de onderlinge zich zelf meteen in: “Alvorens bij de beoordeling van deze stelling aanstonds wordt overgegaan tot de gebruikelijke fulmineringen jegens levensverzekeraars, gelieve men er nota van te nemen dat onze maatschappij geen lijfrentecontracten sluit”.
Een fleurig protest van Univé Zuid-Holland West bij corso
Afgelopen maand is het jaarlijkse bloemencorso van de Bollenstreek weer gehouden. Het corso reed de veertig kilometer lange route van Noordwijk naar Haarlem, gadegeslagen door honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.
Een opvallend element in de stoet was de auto van Univé Zuid-Holland West. Deze auto was voorzien van bloemstukken die uitsluitend uit narcissen bestonden. Op deze manier wilden de regionale Univé en kweker Hein Meeuwissen op ludieke wijze protesteren tegen het zeer geringe gebruik van deze bolbloemen bij de aankleding van de luxe auto’s die in het corso meerijden.
Wel een zeer vriendelijke protestauto…
DSV winnaar van zonovergoten editie ABC-voetbaltoernooi
Vorige week maandag werd op de zonovergoten velden van de befaamde hoofdklasser AFC de jaarlijkse editie van het voetbaltoernooi van de Amsterdamsche Beurs Club gespeeld. In tegenstelling tot de ‘natte’ editie van vorig jaar, leidden de weersomstandigheden er dit jaar toe dat de circa tweehonderd sporters en de schare supporters op en rond de velden in de buitenlucht konden blijven.
De warmte kon de teams er niet van weerhouden om fanatiek de goal te zoeken. Na de voorronden bleven acht teams over, waarvan vier de halve finales haalden. Aegon, de winnaar van vorig jaar, moest zijn meerdere erkennen in het team van Winterthur na het nemen van penalty’s. DSV Assurantiegroep bleek te sterk voor Atradius. Uiteindelijk kon DSV – net als in 2000 – de beker meenemen naar het Amsterdamse kantoor en moest Winterthur genoegen nemen met een uitstekende tweede plaats. De sportiviteitspijs kwam in handen van Generali.
AssurMada 2004 zit volgeboekt
De nieuwe editie van AssurMada is helemaal volgeboekt. De jaarlijkse assurantietrip naar het Britse Lowestoft wordt voor de zevende maal in successie gehouden en gaat op donderdag 10 juni van start.
“Wij hebben een limiet van 25 boten en kennen ditmaal zelfs al een reservelijst”, zegt Jean van Oosterhout (Allianz), die samen met Aad Remkes (Aon) grondlegger van het evenement is. De deelnamelimiet wordt niet zozeer bepaald door de ruimte in de haven van Lowestoft, maar meer door de jachtclub die als ontmoetingspunt en uitvalbasis fungeert.
“Het gaat dit jaar in totaal om circa 130 deelnemers, onder wie zo’n veertig nieuwkomers”, aldus Van Oosterhout, die even heeft geturfd dat er tien schepen voor het eerst met AssurMada meegaan.
De zeiltocht wordt al vanaf het eerste uur gesponsord door AssurantieMagazine, dat de havengelden vergoedt en de deelnemers van een speciaal T-shirt voorziet.
AssurMada wordt AssurMega?

Reageer op dit artikel