nieuws

Onderlinge Hulp in problemen door fraudezaak en schorsing directeur

Archief

Uitvaartverzekeraar Onderlinge Hulp in Enschede kampt momenteel met diverse problemen. Op de Antilliaanse vestiging is f 600.000 aan premiegelden zoekgeraakt. Daarnaast is directeur J. Pals onlangs geschorst. Pals vecht de schorsing met hulp van een advocaat aan.

Bij de Antilliaanse vestiging van Onderlinge Hulp Verzekeringen in Willemstad (Curaçao) blijkt voor f 600.000 aan premie-inkomsten te zijn zoekgeraakt.
Naar het zich laat aanzien, hebben drie vrouwelijke medewerkers van de administratie-afdeling daar de gelden in eigen zak gestoken. Onderlinge Hulp heeft de betrokken medewerkers op staande voet ontslagen.
Volgens interim-directeur E.J.A.M van Daele speelt de zaak al sinds 1995. “Het probleem is dat op de Antillen alles wat trager verloopt dan hier. Ze moeten daar bijvoorbeeld nog belastingformulieren over 1993 invullen. Zo kan het dus ook gebeuren dat je gemaakte fouten hier pas veel later constateert.”
Over de aard van de fraude kan Van Daele nog weinig zeggen. “Er borrelt steeds meer op. Eén van de feiten is het niet registreren van koopsommen. De omvang wordt nu geschat op zes ton.” Van Daele – voorheen werkzaam bij AXA Leven – is er overigens van overtuigd dat de verzekerden van Onderlinge Hulp door de fraudezaak niet gedupeerd zullen worden.
Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn bij de Antilliaanse vestiging van Onderlinge Hulp. In 1987, nauwelijks één jaar na de opening van de vestigingen op Curaçao, Bonaire en Aruba, kwam de eerste fraudezaak aan het licht. Toen bleken door de Vereniging Onderlinge Hulp Antillen, het bemiddelingsbedrijf van het verzekeringsbedrijf op Curaçao, op grote schaal fictieve polissen te zijn gesloten.
Momenteel heeft Onderlinge Hulp op Curaçao ruim 15.000 verzekerden. In Nederland staan ruim 100.000 verzekerden in de boeken, die in 1995 goed waren voor een premie-inkomen van f 12 mln.
Geschorst
Kort voor het bekend worden van de tweede Antilliaanse fraudezaak, heeft de raad van commissarissen besloten om directeur J. Pals (54) te schorsen.
Voor Pals, ruim dertig jaar in dienst van Onderlinge Hulp waarvan twaalf jaar als directeur, is de reden voor zijn schorsing volslagen onduidelijk. “Ik ben een tijdje ziek geweest en tijdens die periode kreeg ik het bericht dat ik geschorst ben. Met de affaire op de Antillen heeft de schorsing in elk geval niets te maken.”
“Ik heb inmiddels een advocaat ingehuurd, die probeert af te dwingen dat Onderlinge Hulp mij de reden voor de schorsing geeft. Het uiteindelijke doel is terug te keren in mijn functie van directeur. Het is eigenlijk een lachwekkende zaak.”
Volgens voorzitter van de raad van commissarissen J.A. Hofman van Onderlinge Hulp houdt Pals zich van de domme. Hofman: “Ik heb geen zin om via de media te communiceren over de reden van de schorsing van Pals. Zeker niet nu het inmiddels een zaak van de advocaten is. Ik kan u echter wel verzekeren dat Pals de reden wel kent. Die reden is hem ook door ons meegedeeld.”
Hofman wil zich niet uitlaten over een mogelijk verband met de fraudezaak. Hofman: “Er moet geen directe link gelegd worden tussen Pals en de Antilliaanse fraudezaak.”
Hofman is overigens pas sinds twee maanden voorzitter van de raad van commissarissen. Zijn voorganger G. Rensink legde die functie neer ten tijde van het besluit om Pals te schorsen. Rensink: “Die twee zaken staan los van elkaar. Er zijn voor mij meerdere redenen om te stoppen bij Onderlinge Hulp. Nee, het lijkt mij niet verstandig om mij daar verder over uit te laten.”
De geschorste directeur Pals…een lachwekkende zaak…
Het kantoorpand van Onderlinge Hulp in Enschede.

Reageer op dit artikel