nieuws

Onderdeleninkoop verzekeraars is Stern-topman doorn in oog

Archief

Schadeverzekeraars spelen een “mistig machtsspel”, zegt Henk van der Kwast, directievoorzitter van Stern Groep, Nederlands grootste dealerholding, in vakblad Automotive. “Ze blijven proberen de schadebranche verder te marginaliseren.”

Vooral het zelf inkopen van onderdelen, zoals het PartsPlan van Achmea, is Van der Kwast een doorn in het oog. “Dat is iets wat je als branche simpelweg niet mag toestaan. Het is alsof je je eigen biefstuk meeneemt naar een restaurant en zegt: bak hem even en doe er wat champignons bij.” Van der Kwast wil daarom de verkoop van de eigen SternPolis, die al voorspoedig verloopt, nog verder gaan opvoeren. “Verzekeraars moeten goed begrijpen dat wij dan het schadewerk, inclusief de onderdelen, zelf willen afhandelen.”
Risicodrager van de Stern-autopolis is overigens Centraal Beheer Achmea.
Schadegarant
Behalve de onderdeleninkoop heeft Van der Kwast nog meer ergernissen over verzekeraars. Zo ligt Stern bij het overnemen van schadebedrijven regelmatig in de clinch met Schadegarant. Deze organisatie wil daarover van tevoren worden geïnformeerd. “Dus nog voordat wij de NMA en de AFM zouden informeren. Dat is voor een aandeelhoudend bedrijf natuurlijk waanzin: iedereen krijgt tegelijkertijd de beschikking over de informatie. Vervolgens zegt Schadegarant als reactie zijn contract op, zodat we opnieuw moeten onderhandelen.”
Johan Schoonhoven, directeur Schadegarant, is niet onder de indruk van de kritiek van Van der Kwast. “De samenwerkingsovereenkomst eindigt onder meer bij de verkoop van een onderneming en is niet overdraagbaar. Dat geldt voor alle bedrijven en dus ook voor Stern. (…) De recente overnames van Stern hebben uiteindelijk toch geleid tot het aanbieden van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Blijkbaar is de samenwerking voor Stern ook profijtelijk.”

Reageer op dit artikel