nieuws

Ohra start proef met ‘slimme’ schermtelefoon

Archief

Vijftig klanten van Ohra, voor de helft eigen personeelsleden, beschikken sinds kort over een ‘slimme’ telefoon met toetsenbord en beeldscherm.

Het betreft een proef in samenwerking met KPN, waarmee de Arnhemse direct-writer de primeur heeft in het zogenoemde Easytel-project. Dit project voorziet in het ontwikkelen van geavanceerde telefoondiensten (zoals zichtbaar maken wie er belt of heeft gebeld) en het vormen van een technische schakel tussen dienstenaanbieders, zoals Ohra, en de consumenten- en zakelijke markt. Een wapenfeit hierbij is de introductie van de telegids, een electronisch telefoonboek dat via de schermtelefoon te ‘lezen’ is.
Rage
Het apparaat waarmee de vijftig Ohra-klanten zijn uitgerust, is een Philips screenphone (zie foto), een apparaat dat veel weg heeft van de Franse Minitel, waarvan het gebruik in de afgelopen jaren uitgroeide tot een ware rage, maar dan vooral in de ‘babbelbox-sfeer’. Het Philips-toestel wordt nog deze zomer grootschalig geïntroduceerd. Volgens KPN zullen er binnen één jaar in de Nederlandse markt enkele honderdduizenden van deze telefoons afgezet worden. De prijs van het apparaat (enkele honderden guldens) zal vergelijkbaar zijn met die van een dure ‘gewone’ telefoon.
In de huidige fase van de Ohra-proef kunnen de deelnemers nog niet veel doen met hun beeldtelefoon. Er kan eigenlijk alleen informatie ingewonnen worden over Ohra-produkten, deels via het beeldscherm en deels telefonisch via een medewerker van Ohra. Met ingang van juni komt daar echter een volgende mogelijkheid bij: het controleren van de banksaldi en het verkrijgen van beleggingsadviezen.
In de derde fase, medio september, wordt het pas echt spannend. Dan wordt het ook mogelijk om transacties uit te voeren. Zo kunnen er vanaf dat moment gelden van een rekening bij de Ohra Bank overgeboekt worden en kunnen er opdrachten gegeven worden voor aan- en verkoop van participaties in Ohra-beleggingsfondsen (de deelnemers aan de proef zijn allen tevens deelnemer in deze beleggingsfondsen).
In een later stadium kunnen de Ohra-klanten door middel van een sleuf in het telefoontoestel hun chipknip opladen. De chipknip is een elektronische portemonnee voor kleine uitgaven die momenteel door de banken ontwikkeld wordt. Ook kan via het toestel toegang verkregen worden tot internationale computernetwerken zoals Internet.
De schermtelefoon wordt deze zomer grootschalig geïntroduceerd.

Reageer op dit artikel