nieuws

Ohra bestrijdt kritiek op haar Teakwood-polis

Archief

De teakbomen groeien als kool en de kostenstructuur van het verzekeringsprodukt is volgens KPMG marktconform. Dat betoogde Ohra tijdens een speciale persconferentie waar zij de recente kritiek op de Teakwood Rendementpolis wilde weerleggen.

De persconferentie volgde op het dreigen met het ondernemen van juridische stappen tegen personen die ‘ongefundeerde’ kritiek op de beleggingsverzekering hadden. Volgens critici zouden kopers van de polis, een unit-linked verzekering met een gegarandeerd minimum eindkapitaal, onrealistische prognoses voorgeschoteld krijgen. De opbrengst van het teakhout uit Costa Rica zou in de praktijk veel lager uitpakken dan Ohra het doet voorkomen.
Realistisch
Om deze kritiek te weerleggen, presenteerde Ohra een rapport van het Tropical Science Center, een onafhankelijk research-instituut in Costa Rica. Het instituut meldt, dat de tot nu toe gerealiseerde groei hoger is dan ooit eerder in wetenschappelijke literatuur is gerapporteerd. De opbrengstprognoses (volume hout) van Ohra worden door het instituut realistisch genoemd.
De financiële aspecten van de Teakwoodpolis zijn op verzoek van Ohra -in overleg met het Wereld Natuur Fonds- onder de loep genomen door KPMG. Deze accountant concludeert dat de polis marktconform is opgebouwd. Bovendien zegt KPMG dat de kostenopslag iets lager is dan het gemiddelde van wat in de markt gebruikelijk is.
Populieren
Ruim drie jaar lang, eigenlijk al sinds de introductie, is kritiek op de Teakwood-polis van Ohra niet van de lucht. De eerste bezwaren tegen het produkt kwamen uit de hoek van Nederlandse hout-importeurs, die de kwaliteit van teakhout uit een land als Costa Rica in eerste instantie vergeleken met dat van populieren. Teak van goede kwaliteit kon volgens hen alleen komen uit landen als Birma, waar deze bomen hun oorsprong vinden.
Na de introductie van het ‘Ohra-teak’ volgden er al snel vele beleggingsinstellingen met eigen teakplantages. Reaal biedt sinds afgelopen jaar in samenwerking met ‘Amazon Teak Foundation’ een vergelijkbaar verzekeringsprodukt aan.

Reageer op dit artikel