nieuws

Oeben: ‘Veel jonge adviseurs houden het nu voor gezien’

Archief

“De laatste tijd stoppen veel relatief jonge assurantieadviseurs met hun kantoor”, zegt Wim Oeben, directeur van Dullemond Bedrijfsadvies in Hoogland. “Hoewel er steeds meer portefeuilles te koop zijn, is de vraag echter nog steeds groter dan het aanbod”, constateert hij.

Met het vertrek van Kees Dullemond, die zich met KD-advies gaat richten op het coachen van ondernemers, is Dullemond Bedrijfsadvies een nieuwe fase ingegaan. Overigens had Dullemond zijn aandelen vijf jaar geleden al verkocht aan Oeben. “Inmiddels hebben wij voor Kees een goede vervanger aangetrokken in de persoon van senior adviseur Wim Schimmel”, zegt Wim Oeben.
Volgens hem zal het bedrijf in principe op dezelfde voet verder gaan. De belangrijkste verandering is dat er wordt uitgekeken naar een nieuw kantoor in Amersfoort of Leusden. Oeben: “Wij blijven ons als makelaar en taxateur richten op bedrijfsoverdrachten en de waardering van assurantieportefeuilles, maar ik constateer ook dat wij door de adviseurs steeds vaker worden ingeschakeld bij het uitzetten van een nieuwe koers. Ga eens een middag mee de hei op, vragen ze dan.”
Spoor bijster
De branche krijgt volgens Oeben ook steeds vaker te maken met bedrijven waarvan het management door alle ontwikkelingen het spoor bijster is geraakt. “Naast de bekende problemen als de eisen van de WFT, verplichte transparantie en veranderingen in het beloningssyteem, worden assurantiekantoren steeds vaker geconfronteerd met afnemende klantentrouw”, zegt hij. “Omdat je klanten ook door andere partijen worden benaderd, moet je als adviseur veel meer investeren in zaken die de klantenbinding kunnen bevorderen. Al deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat het vak veel ingewikkelder is geworden. Dat is misschien de reden dat op dit moment ook veel relatief jonge ondernemers willen stoppen.”
Hobbyportefeuilles
Omdat ook de babyboomers de komende jaren hun bedrijf willen verkopen, staan er de komende jaren veel bedrijfsoverdrachten voor de deur, verwacht Oeben. Aan de andere kant zal er door schaalvergroting een toenemende vraag naar portefeuilles ontstaan. “Dit heeft onder meer geleid tot een waardestijging van met name de kleinere portefeuilles”, zegt hij.
“Overigens zijn wij als Dullemond Bedrijfsadvies niet betrokken bij het verhandelen van de zogenaamde hobbyportefeuilles. Die veranderen meestal ‘onderhands’ via bijvoorbeeld een kennis van de assurantieclub van eigenaar.” Oeben verwacht dat er de komende jaren nog tussen de duizend en de vijftienhonderd portefeuilles op de markt zullen komen. Die zullen allemaal gretig aftrek vinden, meent hij.
“Er zijn ook genoeg potentiële starters, met name bij de hoger opgeleiden. Vaak richten zij zich op een speciale nichemarkt en ook opvallend is dat zij van het begin af aan kiezen voor een moderner beloningssysteem en starten op basis van uurloon.”

Reageer op dit artikel