nieuws

NVVK pleit voor hogere kredietgrens in WCK

Archief

De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) pleit voor aanpassing van de Wet op het Consumptief Krediet (WCK). De huidige limiet van f 50.000 dient zó te worden opgetrokken dat vrijwel alle kredietaanbiedingen onder wettelijke regels komen te vallen.

Het is de NVVK een doorn in het oog dat geldgevers in toenemende mate de WCK omzeilen door wervende advertenties met consumptief krediet van meer dan f 50.000. “Je ziet soms kredietaanbiedingen van boven de vijftig mille tegen idioot lage termijnen van soms wel f 58 per maand. Dat kan gewoon niet, dat is onmogelijk”, zegt NVVK-voorzitter Jan Siebols.
Met dit soort aanbiedingen wordt het consumptief krediet tot een ‘impulsartikel’ gemaakt, meent Siebols. “Als advertenties niet realistisch zijn, zullen consumenten makkelijker in de verleiding worden gebracht om een lening te sluiten.”
Groei 10%
Siebols wijst erop dat vorig jaar de markt voor consumptief krediet met 10% is gestegen. Voor dit jaar wordt eenzelfde groei verwacht. “Er wordt massaal geleend voor consumptieve doeleinden, zoals een nieuwe auto of vakantie naar een exotische bestemming. Men neemt daarbij een voorschot op een toekomstige welvaartsgroei, zonder te weten of die groei er ook komt”, vertelt Siebols.
Met name het verhogen van bestaande hypotheken of het sluiten van tweede hypotheken voor consumptieve doeleinden is erg in trek. ,Het is erg eenvoudig om meer krediet te krijgen. Het oversluiten van hypothecaire leningen wordt breed gestimuleerd. Hoewel de huizenprijzen in geen verhouding meer staan met de reële verkoopwaarde wordt toch honderd procent gefinancierd. Kortom, in toenemende mate wordt er lucht verhypotheekt”, aldus Siebols.
Moeras
Hoezeer onverantwoord (uit)lenen van geld tot problemen kan leiden, ervaart de NVVK uit het groeiende aantal consumenten dat in een financieel moeras belandt en daar niet zonder hulp uit kan komen. Bleef het aantal schuldregelingsverzoeken de laatste twee jaar vrijwel stabiel op 30.000 per jaar, voor dit jaar houdt de NVVK rekening met een fikse stijging. “Bij sommige kantoren is nu al sprake van een forse groei”, aldus Siebols.
Ook uit onderzoek door de Katholieke Universiteit in Tilburg blijkt een toename van het aantal huishoudens met (forse) schulden. In zijn rapport ‘Zicht op het onzichtbare’ spreken de onderzoekers van 230.000 huishoudens met problematische schuldsituaties en nog eens 250.000 huishoudens met een kwetsbare financiële positie, bij elkaar een kleine half miljoen huishoudens.

Reageer op dit artikel