nieuws

NVM Hypotheekshop splitst zich af

Archief

NVM Hypotheekshop splitst zich af

De NVM Hypotheekshop wordt een zelfstandige adviesketen voor financiële planning. Begin volgend jaar gaat de organisatie op eigen kracht verder en verdwijnt NVM uit haar naam.
Het besluit tot afsplitsing viel vorige week tijdens de Algemene Ledenvergadering van de NVM in Leeuwarden. Als reden voor de afsplitsing noemt NVM dat de Hypotheekshops steeds “branchevreemder” worden.
Wil Spaanderman, directeur van NVM Hypotheekshop, juicht de verzelfstandiging van harte toe. “Nu kunnen we ons volledig richten op volwaardige financiële adviezen. We konden ons plannen op dit terrein niet realiseren binnen de verenigingsstructuur van de NVM. Ik geloof dat het hypotheekadvies pur sang verdwijnt. Weliswaar blijft hypotheekadvisering deel uit maken van het adviespakket, maar wij zien het meer als een fundament voor het totale geldplan voor huis en leven.”
Structuur
Die visie op het hypotheekadvies paste volgens Spaaanderman niet langer binnen de makelaarsorganisatie. “Bovendien”, voegt hij toe, “zijn de mogelijkheden binnen de verenigingsstructuur van de NVM beperkter. Gebiedsbescherming bijvoorbeeld of het controleren van de uitingen van de diverse Hypotheekshops – het voeren van één lijn, zeg maar – is nu niet mogelijk.” Spaanderman is daarom voorstander van een franchise-achtige structuur. Hoe dat er concreet uit gaat zien, heeft hij nog niet helemaal voor ogen. “We moeten de komende maanden nog de puntjes op de i gaan zetten. In ieder geval moet er begin volgend jaar een blauwdruk op tafel liggen. Ik schat dat we dan in maart onder de Hypotheekshop-vlag opereren, dus zonder NVM in onze naam.”
Overstag
Niet alle Hypotheekshops hebben zich overigens meteen bereid verklaard om de banden met de NVM te verbreken. Van de in totaal 227 NVM-Hypotheekshop heeft 70% aangegeven mee te gaan, 30% twijfelt nog. “Een aantal kijkt nog even de kat uit de boom en wacht tot we met de concrete plannen naar buiten komen. Waarschijnlijk zullen er ook kantoren zijn die eenvoudigweg nog niet klaar zijn om de stap naar financiële planning te maken. Zij kunnen ervoor kiezen om NVM-lid te blijven. Begin januari maken we de balans op”, aldus Spaanderman.
Grootste keten
De NVM Hypotheekshop is in 1990 van start gegaan. Zo’n tweehonderd NVM-kantoren sloten zich meteen aan, waardoor de kersverse organisatie zich meteen de grootste hypotheekadviesketen van ons land kon noemen. Vorig jaar sloten de Hypotheekshop-adviseurs de 125.000e hypotheek sinds de oprichting. In totaal werden vorig jaar 23.400 hypotheken gesloten. Ter vergelijking: in 1995 was dit nog 19.650. Uitgaande van de gemiddelde koopsom van f 180.000, zoals NVM aangeeft, zou het hypotheekvolume dit jaar op f 4,2 mld (3,5 mld) uitkomen.

Reageer op dit artikel