nieuws

NVG (Aegon) wil samenwerking met woningbouwcorporaties

Archief

Aegon-dochter Nederlandse Verzekerings Groep (NVG) heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om via woningbouwcorporaties collectieve verzekeringen voor huishoudelijke risico’s aan te bieden.

Het onderzoek onder bijna 1.000 woningbouwcorporaties werd uitgevoerd door Cynthia Donker in het kader van haar studie bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen. “Niet iedere woningbouwcorporatie is even geschikt om mee in zee te gaan”, is haar conclusie.
In het maandblad van Aegon noemt zij enkele factoren op grond waarvan een corporatie als zakenpartner voor NVG interessant kan zijn: de grootte en samenstelling van het huizenbezit, de financiële situatie, de klantgerichtheid, en de groeimogelijkheden. Lang niet alle corporaties voldoen aan deze voorwaarden.
In de kinderschoenen
Van hun kant verwachten woningbouwcorporaties dat een verzekeraar ‘meedenkt’ in de ontwikkeling van hun plannen. Ook imago, flexibiliteit, produktenaanbod, en de prijs/prestatieverhouding spelen een rol.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat het onderwerp verzekeringen bij woningbouwverenigingen en stichtingen (nog) in de kinderschoenen staat. “De corporaties staan pas aan het begin van hun denken om verzekeringen aan huurders aan te bieden. Het merendeel staat er echter positief tegenover”, aldus onderzoeker Donkers.
Bronnen van inkomsten
Zij meent dat door de veranderende regelgeving van de overheid corporaties min of meer gedwongen worden andere bronnen van inkomsten aan te boren.
De revenuen uit (de bemiddeling van) verzekeringen zouden de woningbouwcorporaties financiële ruimte kunnen verschaffen voor het realiseren van hun volkshuisvestingdoelen. “Het vraagt een hele omschakeling van denken en doen binnen organisaties die veelal niet gewend zijn om commercieel te denken”, aldus Donkers
De huurders zelf reageerden verdeeld op het voorstel om verzekeringen via hun woningbouwcorporatie af te nemen. Afhankelijk van type woning, huurprijsklasse, huurperiode, en soort verzekering was de behoefte meer of minder groot, bleek uit het onderzoek.

Reageer op dit artikel