nieuws

NVF wordt ‘misselijk’ van 0900-advertenties

Archief

De Nederlandse Vereniging van Financiële Dienstverleners (NVF) heeft een klacht ingediend bij de Economische Controledienst over 0900-nummers in advertenties voor kredieten.

De vereniging zegt zich ernstig zorgen te maken over het toenemend aantal advertenties met dure betaalnummers (f 1.05 per minuut) voor kredietaanvragen; een fenomeen waar de branche volgens haar vrij plotseling mee geconfronteerd is.
In kleine advertenties in de dagbladen staat dat betalingsachterstand niet belangrijk is en dat er geen BKR-toetsing plaatsvindt. “Er wordt de consument een totaal verkeerd beeld geschetst. Mensen met een uitkering bijvoorbeeld zouden goedkoop een lening kunnen krijgen. Maar dat gebeurt dan wel onder hele vreemde voorwaarden: bij de aanbetaling van een auto wordt er eenvoudigweg een flink percentage bovenop gelegd”, zegt NVF-directeur Aart Hommersom. @PLT = De NVF noemt de 0900-nummers een misselijke manier om mensen die al een financieel probleem hebben nog eens op kosten te jagen. Het gaat helemaal niet om kredietverlening, schuldsanering of financiële dienstverlening. “Het gaat simpel om het verdienen aan belminuten. Men wordt aan de lijn gehouden met allerlei verkooppraatjes voor een pannenset tot reclame voor op de autoruit aan toe”, zegt Hommersom verontwaardigd.
Signaleren
De NVF gaat samen met de ECD een werkgroep formeren om dergelijke praktijken in de toekomst te voorkomen én te herkennen. “Ook zullen afspraken gemaakt worden hoe we zulke fraudezaken in de toekomst het beste aan kunnen kaarten bij de ECD. De controledienst kampt voor dit soort zaakjes in de financiële dienstverlening toch met onderbezetting. Het idee is dus: wij signaleren de excessen en trekken de advertenties na. Vervolgens leveren we de gegevens, compleet met naam en toenaam aan de ECD.” “

Reageer op dit artikel