nieuws

NVF wil oudste krediet het eerst afgelost zien bij schuldsanering

Archief

De Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF) wil een nieuwe opzet van schuldsanering. “Analoog aan hypotheken dienen de oudste kredieten het eerst afgelost te worden. Wie het laatst komt, die het laatst maalt.”

De NVF pleit voor een aanpassing van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP), naar eigen zeggen ter bescherming van consumenten en bonafide financieringsmaatschappijen. Nu wordt in de schuldsaneringsprocedure volgens de WSNP vastgesteld wat een schuldenaar gedurende drie jaar kan aflossen. “Is dat bijvoorbeeld de helft, dan krijgen alle schuldeisers de helft van hun uitstaande bedrag terugbetaald”, zegt NVF-directeur Carel In der Hees. “Terwijl de instantie die het laatste krediet verstrekt, weet dat hij het grootste risico loopt. De rente is daarop afgestemd.”
Betalingsproblemen ontstaan vaak door het stapelen van lening op lening: “Regelmatig blijkt dat consumenten niet in de problemen komen door een verantwoorde lening, maar door aanvullende kleine leningen via winkelpassen, postorderbedrijven, creditcards en roodstanden bij de banken.” Vooral de mogelijkheid om rood te staan wordt vaak geboden zonder dat er sprake is van een verantwoord onderzoek naar de totale financiële situatie van de consument, vindt de belangenvereniging. “Impulsaankopen worden op deze manier zo verleidelijk en tegen extreme rentepercentages gefinancierd dat de consument door het oerwoud van leningen de aflossingsverplichting niet meer kan zien.”
Om deze vorm van overkreditering tegen te gaan, vindt de NVF dat de laatste kredietverstrekker, analoog aan de werkwijze bij hypotheken, ook de laagste rechten heeft. “Door toepassing van deze rangorde zal de onzorgvuldige kredietverstrekker zich wel twee keer bedenken om een krediet te verstrekken zonder een gedegen en verantwoord onderzoek.”

Reageer op dit artikel