nieuws

NVA ziet ‘schrijnende gevallen’ door trage uitbetaling pensioen

Archief

Intermediairorganisatie NVA wil een bepaling in de Pensioenwet laten opnemen, die garandeert dat pensioenuitkeringen tijdig – binnen een maand – worden gedaan. Nu gebeurt dat volgens voorzitter Bob Veldhuis met regelmaat niet, wat tot “schrijnende gevallen” leidt.

Veldhuis deed zijn oproep eerder deze maand tijdens een pensioencongres van de NVA in Amsterdam. Volgens de NVA-voorman maken alle grote pensioenverzekeraars zich zo nu en dan schuldig aan trage uitbetaling van ouderdoms- en nabestaandenpensioenen. Afgaande op geluiden van leden en op ervaringen met zijn eigen kantoor Veldhuis Keizer, rept de NVA-voorzitter van vertragingen van drie tot zes maanden.
NVA-lid Gerrit Borgers valt Veldhuis desgevraagd bij, al gaat het volgens hem steeds beter. “Het gebeurt nu incidenteel. Enkele jaren geleden was dit een structureel probleem. Ik heb klanten wel eens voorschotten betaald om het leed op korte termijn te verzachten.”
Geen klachten
Merel Engelbert van Bevervoorde, als pensioendirecteur van Nationale-Nederlanden aanwezig op het congres, zegt zich niet in de geschetste praktijk te herkennen. “Het staat hier op alle plafonds geschreven dat uitkeringen tijdig worden gedaan. Desnoods, als er nog vitale gegevens ontbreken, keren we voorschotten uit.”
Volgens haar wijzen interne cijfers uit dat NN met uitkeringen altijd binnen de gestelde termijn van maximaal vier weken vertraging blijft. “We krijgen er ook geen klachten over.”

Reageer op dit artikel