nieuws

NVA veroordeelt Eigen Huis om hypotheekbemiddeling

Archief

Intermediairorganisatie NVA veroordeelt de opnieuw gestarte ‘hypotheekservice’ op de website van de Vereniging Eigen Huis. De 650.000 Eigen Huis-leden kunnen daar een hypotheek afsluiten en de provisie, na aftrek van kosten, op hun rekening teruggestort krijgen.

Die vaste kosten zijn overigens pittig te noemen: e 1.650 bij het sluiten van een hypotheek via internet, eventueel met hulp van een telefonisch advies. Als een hypotheekadviseur van Eigen Huis een huisbezoek moet afleggen voor persoonlijk advies, bedraagt de inhouding op de retourprovisie e 1.900. Leidt een huisbezoek niet tot het sluiten van een hypotheek via Eigen Huis Hypotheekservice, dan wordt e 100 in rekening gebracht.
De adviseurs, allen Erkend Hypotheekadviseur, betrekt Eigen Huis van detacheringsbureau Brunel. “We kunnen over zo veel adviseurs beschikken als nodig is om te voldoen aan de vraag van onze leden naar hypotheekadvies”, laat een woordvoerder weten.
Geloofwaardig
“Dit gaat ten laste van de geloofwaardigheid. In één klap gooit deze respectabele vereniging haar onafhankelijkheid, onpartijdigheid en objectiviteit overboord door zelf van start te gaan met hypotheekbemiddeling”, aldus NVA-bestuurslid Bob Veldhuis, die tevens voorzitter is van de sectie Hypotheekbemiddelaars. “De vereniging zou beter moeten weten dan hun sterke positie op de markt als voorvechter voor het consumentenbelang zó op het spel te zetten.”
Veldhuis wil het beeld wegnemen dat de NVA per definitie niet blij is met een nieuwe concurrent. “In principe zijn we natuurlijk voor nieuwe initiatieven. Iedere vorm van concurrentie juichen we in beginsel toe. Concurrentie maakt de markt immers beter en scherper en zorgt voor frisse, nieuwe ideeën”, aldus Veldhuis. “Dat de NVA dit initiatief veroordeelt, heeft alles te maken met de partij die deze nieuwe dienst aanbiedt en niet zozeer met de dienst zelf. Het is moeilijk vol te houden algemene belangen te behartigen, terwijl je tegelijkertijd een eigen belang hebt.”
De NVA koppelt aan de veroordeling direct een dreigement. “Het wordt voor ons moeilijk in overlegorganen waar we de Vereniging Eigen Huis tegenkomen, niet met dit nieuwe karakter rekening te houden. De NVA zal in deze gremia de positie van de vereniging ter discussie stellen.”
Niet nieuw
Of de Vereniging Eigen Huis daar erg van zal schrikken, is de vraag. Het dreigement doet bovendien vreemd aan, omdat hypotheekadvies door de Vereniging Eigen Huis niet nieuw is. In 2000 startte de belangenvereniging een vergelijkbare dienst, eveneens op internet. De handelingen (offertes en eventuele adviezen) werden toen verricht door Capital Care van Frans Ramselaar en Henk Folkers. Volgens Ramselaar was de hypotheekdienst een enorm succes: dagelijks zouden vijftig tot honderd offertes worden aangevraagd via de site van Eigen Huis.
De vereniging staakte de hypotheekservice vorig jaar nadat eerst Capital Care en later opvolger Cool Finance in een faillissement eindigden. Om die valkuil te ontlopen, wordt nu gebruik gemaakt van hypotheekadviseurs in dienst van detacheerder Brunel.
Drie maanden geleden startte de vereniging voor huiseigenaren overigens nog met de dienst ‘Aankoopmakelaar’. Leden kunnen via de 140 vestigingen van Makelaars Netwerk tegen vaste vergoeding makelaarsdiensten afnemen. Een woordvoerder van Eigen Huis zei toen nog dat de vereniging “helemaal niet bezig is met hypotheekadvies”.
Top-10
De NVA spreekt naast Eigen Huis de hypothecaire financiers aan op hun gedrag. “De NVA hoopt dat de geldverstrekkers zich meer gelegen laten liggen aan de maatschappelijke functie van de Vereniging Eigen Huis dan aan hun commerciële belangen.” Over het aantal geldverstrekkers dat zaken wil doen met Eigen Huis doet de NVA geringschattend. “De vereniging heeft slechts een beperkt aantal financiers aan zich weten te binden.” Eigen Huis is zelf echter een andere mening toegedaan. “We hebben bijna de gehele hypotheekmarkt en zijn nog met een enkele ontbrekende partij in gesprek.”
Een bezoek aan de website van Eigen Huis lijkt dat laatste te bevestigen. De vereniging laat in elk geval een top-10 zien van de geldverstrekkers die het afgelopen kwartaal hypotheken tegen de laagste maandlasten (incl. verzekeringspremies) hebben aangeboden. De lijst bestaat (van 1 tot 10) uit: Allianz, Hypotrust, Generali, Reaal, GMAC, Argenta, Bouwfonds, Falcon, Levob en Erasmus.

Reageer op dit artikel