nieuws

NVA-lid neemt minderheidsbelang in Delta Lloyd-dochter Lancyr

Archief

Het NVA-lid Van der Heide Groep in Scherpenzeel is gefuseerd met de Lancyr-organisatie, tot voor kort volledig eigendom van Delta Lloyd. In de fusiecombinatie heeft Van der Heide een minderheidsbelang. De meerderheid van de aandelen is in handen van geldschieter Delta Lloyd. Met de verkoop van het minderheidsbelang is de pilot-fase van Lancyr afgesloten.

De Lancyr-organisatie startte twee jaar geleden als volmachtbedrijf van Delta Lloyd met het doel om een samenwerkingsconcept op te zetten voor kleine(re) assurantietussenpersonen die in hun voortbestaan worden bedreigd door alternatieve distributiekanalen.
Inmiddels telt het samenwerkingsverband elf assurantiekantoren, waarvan er vijf onlangs zijn toegetreden: Visschers Assurantiën in Posterholt (Limburg), HV Assurantiën in Groesbeek, Brugmans Financiële Diensten in Gorinchem, Poppelaars Assurantiën in Dorst, en Van der Heide Groep in Scherpenzeel. “Eind dit jaar zijn dat er vijftien”, zegt Ed van Uijen, die samen met nieuwe partner Berrie van der Heide de directie van Lancyr vormt. Van Uijen wijst erop dat de vijf deelnemers de eerste vruchten zijn van hernieuwde acquisitie sinds maart van dit jaar. Voor de marketing- en backoffice-formule van Lancyr is plaats voor maximaal 150 assurantiekantoren, die er binnen vier jaar zouden moeten zijn. Onderzoek
Voorafgaande aan de introductie is het samenwerkingsconcept uitvoerig getest, aldus Van Uijen. Onder meer zijn interviews gehouden met vijftien tussenpersonen en hebben ook consumentenpanels commentaar kunnen leveren. “Daaruit hebben we de conclusie getrokken dat we de sterke punten van de lokaal opererende tussenpersonen, zijn naam, merk en positie, moesten zien vast te houden. De vertrouwensrelatie met de klant mocht onder geen beding op het spel komen te staan. Voorts zou de nieuwe organisatie geen stoffig imago mogen hebben om vooral jongeren te kunnen aanspreken”, vertelt Van Uijen.
Uitgangspunten
De Lancyr-formule is gebaseerd op twee uitgangspunten: verbetering van de efficiency en vergroting van het marktbereik. Meer efficiency wordt bereikt door het verplicht stellen van een uniforme IT-omgeving voor alle deelnemers. Aangesloten assurantiekantoren moeten gebruik maken van het centraal IT-systeem met volmachtconcernmodule Anva-5 van Lancyr in Tilburg. Een elektronische polismap op de homepage van de Lancyr-kantoren op internet moet onder meer invoer en wijziging van gegevens door de klant mogelijk maken. “Mede daardoor kunnen de IT-kosten worden verlaagd met 50 tot 60%. Het dubbele werk kan worden geëlimineerd dankzij deze integratie van back- en frontoffice”, aldus Van der Heide, die onder meer zitting heeft in het NVA-bestuur.
Huismerkpolis
Een groter marktbereik wordt bereikt door onder meer gezamenlijke marketingactiviteiten en verkoop van een huismerk(pakket)polis voor particulieren met Delta Lloyd als risicodrager. Een eigen betalingsbeschermingspolis, in volmacht ondergebracht bij de gespecialiseerde verzekeraar Cardif, is nog in de maak.
Verder wil Lancyr eind dit jaar kunnen beschikken over een eigen MKB-, Employee Benefits- en Zorgpakket, waarvoor een volmachtpool wordt opgezet. Wie als leader van deze volmachtpool zal gaan optreden, wil Van Uijen nog niet zeggen. “Het is in elk geval niet een van de huidige vijf volmachtgevers, Amev, Das, Delta Lloyd, de Goudse of Royal Nederland.” Hij voegt eraan toe, dat met alle participerende verzekeraars geen productieafspraken worden gemaakt. Basiskantoren
Binnen de Lancyr-organisatie is er plaats voor vier regionaal gevestigde basiskantoren die financieel zullen moeten participeren. “Die assurantiebedrijven gaan de backbones van de organisatie vormen”, licht Van Uijen toe. Hij denkt daarbij aan kantoren van meer dan twintig medewerkers en met grote bekendheid in hun regio, mede door hun netwerken. Verder zullen zij moeten werken met Anva-5 en iets extra’s moeten toevoegen aan de organisatie.
Van der Heide Groep heeft inmiddels die status van basiskantoor gekregen. Het bedrijf (dertig medewerkers) gaat volledig op in de Lancyr-organisatie, hoewel binnen de eigen regio de naam Lancyr-van der Heide wordt gevoerd. “Beide bedrijven smelten samen”, bevestigt Van der Heide. Hij en zijn compagnons Gertjan van der Heide en Ben van den Broek hebben een minderheidsbelang gekregen in de fusiecombinatie van naar schatting 30%. Een percentage wil Van der Heide niet noemen. “Het is een substantieel belang van meer dan 20%”, is het enige wat hij daarover kwijt wil. Volgens Van Uijen is er verder een “verkennend gesprek” geweest met een tweede kandidaat voor de positie van basiskantoor. “Het gaat om een groot assurantiebedrijf. Meer kan ik in dit stadium niet zeggen.” Ed van Uijen (links) en NVA-(bestuurs)lid Berrie van der Heiden vormen de directie van de fusiecombinatie Lancyr-Van der Heide.

Reageer op dit artikel