nieuws

NVA-kantoren zien omzet uit hypotheekprovisie dalen

Archief

De totale provisie-omzet van de NVA-leden is vorig jaar met 3,8% gestegen ten opzichte van 1999. De inkomsten uit hypotheekprovisies daalden met 3,4%, terwijl in 1999 nog sprake was van een stijging met 15,9%.

De standsorganisatie concludeert dit uit een enquête waarop 170 reacties werden ontvangen. De inkomsten uit levenprovisies daalden 1% (1999: +10,5%). Samen met de daling in het hypothekensegment zorgt dat voor “een duidelijke trendbreuk”, aldus de NVA.
“Bij de grotere kantoren was de omzetdaling in hypotheekprovisies het grootst: meer dan 10%”, zegt beleidsmedewerker Tim Schoonbergen. Schadeverzekeringen leverden 9,1% meer provisie op dan in 1999, waardoor de totale provisie-inkomsten met 3,8% toenamen. Het aantal verkochte polissen steeg met meer dan 5%.
“Uiteraard geeft een dergelijke enquête slechts een globale indruk. Later dit jaar volgt het bedrijfsvergelijkend onderzoek, dat veel nauwkeuriger resultaten te zien geeft’, aldus Schoonbergen.
De leden werd ook gevraagd naar hun verwachtingen voor 2001. Daaruit blijkt dat de schadesector meer vertrouwen geniet dan de levensector: de leden verwachten dit jaar een groei van 9,3% in de inkomsten uit schadeprovisies en een groei van 3,7% in de omzet uit levenprovisies. Een uitgebreid overzicht van de resultaten verschijnt in het aprilnummer van het verenigingsorgaan Reflector.

Reageer op dit artikel