nieuws

NVA dwingt NN-kantoren tot vertrek

Archief

De ING Assurantiekantoren zijn niet langer lid van de NVA. De door AM onthulde productieverplichtingen – 60% tot 90% moet naar aandeelhouder Nationale-Nederlanden – zijn de captives opgebroken.

“Op basis van de opgevraagde informatie over haar productiebeleid 2004/2005 is het bestuur van de NVA er niet van overtuigd dat ING Assurantiekantoren aan de statuten van de NVA voldoet”, zo luidt de verklaring van NVA-zijde. “Ze hebben ons er onvoldoende van kunnen overtuigen dat ze vrij zijn in hun advies”, is een toevoeging daarop.
“Daarom hebben wij het lidmaatschap opgezegd”, stelt Jacques Huysmans, directeur van de ING Assurantiekantoren. Zijn bedrijf was goed voor één lidmaatschap van 10 hoofd- en 53 nevenvestigingen. Met ruim 1.500 medewerkers en een provisieomzet van zo’n _ 100 mln vertegenwoordigde het intermediairbedrijf van NN zo’n 5% van de NVA. Onder ING Assurantiekantoren vallen Athena, Van den Brink & Schuiteman, Cantos-Malherbe, Census, Fondas, Kema, MidStaete, MiXZ, Noordborgh, Ridderpoort, Salix, Westra Hoekzema en Zuidstaete.
Geen argument
De kwestie kwam begin december aan het rollen. AM meldde toen – op basis van interne stukken – dat de NN-kantoren 90% van de leven- en hypotheekproductie en 60% van de schadeproductie moeten onderbrengen bij hun aandeelhouder. Verder werd duidelijk dat medewerkers meer verdienen aan producten van NN dan aan producten van concurrenten (zogeheten distributieprovisie). Voor producten die niet bij NN worden ondergebracht, is het personeel uitleg verschuldigd. “Premie is geen argument!”, werd medio 2004 zelfs in een presentatie aan het personeel meegegeven.
Volgens Huysmans bestaat dat beleid niet meer en zijn de NN-kantoren wel adviesvrij. “Met ingang van 1 januari 2006 zijn wij, onder de WFD-regels, ongebonden selectief. We doen met een beperkt aantal verzekeraars zaken en hebben met geen van hen contractuele productieverplichtingen.” De arbeidsvoorwaarden zijn aangepast en het fenomeen distributieprovisie is daaruit geschrapt, stelt Huysmans.
Hij sluit niet uit ooit weer lid te worden van de NVA. “Nogmaals, wij vinden dat we kunnen aantonen adviesvrij te zijn. We hebben het NVA-bestuur daarvan niet kunnen overtuigen. Als verantwoordelijke voor dit bedrijf zeg ik dan dat we geen lid meer kunnen zijn van die club.”
Kwaliteit
De leiding van de NVA is volgens directeur Niels Mourits “zorgvuldig” te werk gegaan. Nog voor de kerst kwam het bestuur al een keer bij elkaar, maar kon in die vergadering niet tot een besluit komen. “We willen aanvullende informatie van hen”, zei Mourits na afloop. Hij verwachtte nog voor de kerstdagen het eindoordeel, maar dat bleef uit. Ook de volgende deadline, de eerste werkweek in het nieuwe jaar, werd niet gehaald.
Vorige week hield ING Assurantiekantoren het voor gezien. Volgens Rijkele Dijkstra van de NVA-regio Friesland “mochten de ING-kantoren de eer aan zichzelf houden, maar zijn ze feitelijk geroyeerd”. Volgens hem was dit “de enig mogelijke oplossing” en was anders “de geloofwaardigheid van het NVA-bestuur verdwenen”. Zijn Gelderse collega Eric-Jan van Hamersveld deelt die mening: “Productie-eisen zijn niet conform de uitgangspunten van de NVA. We moeten niet kijken naar kwantiteit, maar naar kwaliteit.”
Om die reden rept Bert van der Linden, voorzitter van DAK en adviseur van het Haarlemse NVA-lid Polak van der Linden, eveneens van “een goed besluit”. Dezelfde formulering gebruikt Harry Janssem, regiovoorzitter Kempen/Noord-Limburg. “Ik sta achter deze oplossing.”
“Een terechte beslissing”, zegt Hans Tooms, regiovoorzitter Den Haag/Delft. “Maar niemand is er blij mee, want het heeft gezorgd voor negatieve publiciteit. Het is wel winst voor de klant.” Michael Hassefras (Midden-Holland) is eveneens stellig in zijn mening. “De ING-kantoren hebben zich niet aan de regels van de NVA gehouden en hebben er dus niets meer te zoeken.”

Reageer op dit artikel