nieuws

Nuva-leden zien af van fusie met Monuta

Archief

De in september vorig jaar aangekondigde fusie tussen de uitvaartverzekeraars Monuta en Nuva is van de baan. De ledenraad van Nuva ziet het samengaan met het grotere Monuta vanwege cultuurverschillen niet zitten.

Monuta-directeur Cors Hage liet enkele maanden geleden al doorschemeren dat de goedkeuring voor de fusie door de Nuva-ledenraad erg lang op zich liet wachten. Hage vreesde dat de fusie hierdoor in gevaar zou kunnen komen.
Naar nu blijkt is die knoop inmiddels doorgehakt. Monuta-woordvoerder Bob van Laatum wil over de beweegredenen weinig zeggen en verwijst naar Nuva. Wel wil hij kwijt dat samenwerking tussen beide partijen op het gebied van uitvaartverzorging nog niet uitgesloten is.
Nuva-directeur Luuk Hazelhoff vindt de beslissing van zijn ledenraad spijtig. “Maar ik respecteer hem wel. Onze leden zijn in principe aandeelhouder van Nuva en we moeten naar hun wensen luisteren. Op basis van cultuurverschillen hebben zij ‘nee’ gezegd. Nuva is toch een coöperatieve instelling.”
Hazelhoff zal nu een nieuwe toekomststrategie voor Nuva moeten ontwikkelen. “Daar zijn we in principe al uit, hoor. Wij zijn in acht provincies actief met uitvaartverzekeringen en uitvaartverzorging. Onze activiteiten willen we in die gebieden verder uitbouwen.” Nuva, gevestigd in Meppel, is alleen in Noord-Brabant en Limburg niet actief. In Zeeland worden alleen verzekeringen verkocht.
Nuva telt momenteel 260.000 verzekerden, goed voor een jaarpremie van ruim f 21 mln. Deze cijfers zijn inclusief de portefeuilles van de Hengelose maatschappijen Pantheon en Algemene Begrafenis Verzekerings Maatschappij. Deze maatschappijen, die goed waren voor bijna 5.000 verzekerden, waren eigendom van uitvaartverzorger Smelt.

Reageer op dit artikel