nieuws

Nuts/Ohra loopt weer ’n blauwtje

Archief

De gesprekken van Nuts/Ohra over een fusie, of dan toch tenminste strategische samenwerking, met Van Lanschot Bankiers zijn beëindigd.

Ohra loopt daarmee voor de tweede keer een blauwtje na een kortstondige vrijage met een bank uit ‘s-Hertogenbosch. In 1992 liep een zekere fusie met SNS op niets uit. SNS is inmiddels samengegaan met verzekeraar Reaal.
De mislukte poging met Van Lanschot liet zich eind januari al raden. Toen opende Ohra zijn nieuwe hoofdkantoor in Arnhem en richtte daarbij nadrukkelijk het vizier op de toekomst. Opvallend genoeg werd de naam Van Lanschot toen categorisch ‘doodgezwegen’. Nuts/Ohra-bestuursvoorzitter Dan Huesmann zei dat daaruit geen conclusies getrokken moesten worden. “We zijn in gesprek met Van Lanschot over samenwerking. Maar u weet hoe dat gaat bij dergelijke besprekingen, die duren altijd langer dan gepland.”
Eigen identiteit
Niet zo heel lang dus, blijkt nu. Struikelblok bij de besprekingen is de sterke drang van beide partijen naar behoud van de eigen identiteit. “Achteraf kun je stellen dat het sterk hechten aan de eigen identiteit een succesvolle samenwerking in de weg heeft gestaan”, licht Nuts/Ohra-woordvoerder Liesbeth Galesloot toe. “Er was onvoldoende basis om een meerwaarde te creëren.”
Nuts/Ohra ziet ondanks de twee mislukte toenaderingspogingen niet af van zijn streven een sterke bankverzekeraar te worden. “Als we dat op eigen kracht moeten doen, zal daar een fors tijdpad aan verbonden zijn. Vandaar dat we de voorkeur geven aan samenwerking met een bestaande partij”, aldus Galesloot.
Er is één voordeel aan de gestaakte gesprekken. Ohra kan gewoon 35% van de aandelen in effectenbank Stroeve behouden. Die leken onhoudbaar bij een fusie met Van Lanschot.

Reageer op dit artikel