nieuws

NOWM gaat over van Aegon naar Erasmus

Archief

Aegon heeft een principe-akkoord bereikt met Erasmus over de verkoop van NOWM. De in Groningen gevestigde industriële brandverzekeraar zal onder de vleugels van Erasmus zijn zelfstandige positie behouden.

De overname van NOWM (48 medewerkers, brutopremie f 78 mln) zal naar verwachting medio deze maand worden geëffectueerd als het lopende due diligence-onderzoek geen ‘lijken in de kast’ oplevert. De vestiging in Groningen zal worden gehandhaafd.
Voor Erasmus betekent de overname een aanvulling op de activiteiten op het gebied van brand- en brandbedrijfsschadeverzekering en risicomanagement in zwaardere industriële risico’s. De NOWM is van oudsher actief in de hout-, metaal-, en grafische industrie, en de branche van bouw-, mengvoeder-, en kunststofverwerkende bedrijven. NOWM-dochter Risk Consultants is gespecialiseerd in riskmanagement en preventie.
Top-15
Dankzij de acquisitie schaart Erasmus zich bij de grootste brandverzekeraars voor bedrijven in ons land. De sterke positie in de branches Transport en Technische verzekeringen (met Nedasco-portefeuille) meegerekend, nadert de maatschappij haar beoogde klassering in de top-15 van Nederlandse verzekeraars, aldus directievoorzitter Henk van Calcar, zelf uit van Van Calcar Groep overgekomen. Hij zegt veel te verwachten van de synergie tussen NOWM (provinciale intermediair) en Erasmus (beursmakelaars).
Juist de synergiemogelijkheden waren voor Aegon eind 1995 aanleiding om NOWM over te nemen van Van Calcar Assurantiegroep. Daar is niets van terechtgekomen, aldus Aegon. Van Calcar schat de kansen op slagen bij Erasmus groter in. “Aegon is niet gespecialiseerd in verzekeringen voor de (middel)grote industrie, maar is meer actief in het mkb. Erasmus is dat van oudsher wel. Onze brutopremie komt voor meer dan de helft bij bedrijven vandaan.”
Aegon zou verder tot verkoop van de nicheverzekeraar hebben besloten, omdat het concern zich meer en meer wil focussen op hoger renderende levensverzekeringen, pensioenen, en beleggingsproducten.
Met Erasmus krijgt de NOWM opnieuw een Rotterdamse samenwerkingspartner. Eind 1994 nog werden de banden verbroken met Stad Rotterdam, die toen een belang van 20% had in NOWM. Van het debuut van de ‘Stad’ in de industriële brandmarkt was toen niets terechtgekomen.
NOWM Premie Nettowinst 1994 70 0,6 1995 91 -1,8 1996 89 2,4 1997 71 -4,8 1998 78 1,3 (in f mln)

Reageer op dit artikel