nieuws

NN terug in co-assurantie

Archief

Nationale-Nederlanden is zonder tromgeroffel weer actief geworden in de co-assurantiemarkt, nadat de ING-verzekeraar drie jaar geleden een punt achter de beurstekening had gezet.

“We gaan op bescheiden schaal en in beperkte zin weer in co-assurantie. Dat geldt alleen voor de branches Brand en CAR, maar niet in Transport en Aansprakelijkheid”, reageert woordvoerster Talien Willems desgevraagd. “Waarom deze stap? Omdat tussenpersonen met wie we intensief samenwerken daarom hebben gevraagd.”
Ze voegt eraan toe, dat ook een rol wordt gespeeld door marktomstandigheden als betere tarieven dan enkele jaren geleden en de toegenomen preventiemaatregelen bij bedrijven. “Maar het wordt voorlopig geen groots en meeslepend gebeuren”, aldus Willems.
Sterk verbeterd
Kees Krijgsman (Allianz), bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB) juicht de stap van NN toe. “Dat betekent dat daar kennelijk weer geloof is in wat wij aan het doen zijn. De co-assurantiemarkt is sterk verbeterd qua professionaliteit en qua rendement. Het is het segment waarin NN met betrekking tot zakelijke markt toch een belangrijke rol wil spelen. Voor het overige is er geen nieuwe capaciteit in de markt bij gekomen. Bij sommige verzekeraars leven wel plannen en een aantal spelers is zich nadrukkelijk aan het profileren, zoals Avéro Achmea”.
“Een goede zaak”, vindt ook Jorden de Boer, directielid bij Aon Risico Management. “We hebben het altijd jammer gevonden dat NN als grootste verzekeraar onze markt had verlaten, dus de terugkeer juichen wij toe”. De Boer ontkent dat Aon druk op NN heeft uitgeoefend om opnieuw de co-assurantiemarkt te betreden. “We hebben wel regelmatig op velerlei niveau contact met ING. Daarbij hebben we natuurlijk steeds aangegeven dat we NN graag op de beurs terugzagen”, zegt De Boer, die op korte termijn nog geen andere verzekeraars het voorbeeld van NN ziet volgen.
Topman Marcel Polk van Marsh Nederland zegt de stap van NN bijzonder te waarderen. “De co-assurantie in Nederland is iets waar we met z’n allen trots op kunnen zijn. En als de partijen enige zelfdiscipline weten op te brengen, kan die co-assurantie ook langdurig rendabel zijn.”
Saneringen
Per 1 april 2001 stopte NN met de acceptatie van nieuw industriële risico’s. Het ging slecht met de beursportefeuille en ondanks drastische saneringen, zag NN geen perspectief. Een terugkeer op de assurantiebeurs zit er niet in, verklaarde toenmalig NN-topman Bert Richaers in mei vorig jaar tegenover AM. “Uiteraard kan ik niet overzien wat er over tien jaar gebeurt”, zwakte Richaers zijn stelling lichtjes af. Hij heeft inmiddels het veld geruimd en die ‘tien jaar’ duurde minder dan één jaar.

Reageer op dit artikel