nieuws

NN staakt beurstekening

Archief

Na jaren van tegenvallende resultaten houdt Nationale-Nederlanden het gezien op de assurantiebeurzen van Amsterdam en Rotterdam. De portefeuille wordt verkocht of eindigt in een zogeheten run-off.

“We zijn aan het bekijken of we de portefeuille overdragen”, zegt NN-woordvoerder Koos Woltjes. “Maar het kan ook dat we de portefeuille laten opdrogen.” Met de acceptatie van nieuwe industriële risico’s is NN per 1 april gestopt. De 28 medewerkers van de beursafdeling van NN zullen binnen het eigen bedrijf worden herplaatst.
Volgens Woltjes is de reden voor de beslissing overduidelijk. “Onze beursportefeuille heeft jarenlang slechte resultaten opgeleverd. De laatste twee jaar hebben we drastisch gesaneerd, maar er is weinig zicht op verbetering.” Over de omvang van de portefeuille doet NN vreemd genoeg geen uitspraak. Volgens een marktonderzoek uit 1999 bedroeg het marktaandeel van NN zo’n 4% en is de omvang van de gehele beurstekening f 2 mld tot f 2,5 mld premie per jaar.
Spijtig
Collega-beursverzekeraars reageren enigszins teleurgesteld op het besluit van NN met de beursactiviteiten te stoppen. “Het is niet goed voor de beurs als het aantal spelers afneemt”, stelt Kees Krijgsman, bij Royal Allianz verantwoordelijk voor de divisie Makelaars en Internationale Zaken. “Een spijtige ontwikkeling.” Hubert Voskuijl, Schade-directeur van Generali sluit zich bij dit oordeel aan. “Co-assurantie werkt alleen bij een voldoende aantal spelers. In dat opzicht is het jammer dat nu ook NN ermee stopt.”
Vorig jaar al staakte AXA zijn beurstekening; Royal Allianz nam die portefeuille over. Eerder dit jaar moest Reliance zijn activiteiten staken vanwege de solvabiliteitspositie van de Amerikaanse moeder. Generali en Achmea namen ieder een deel van die Brand-portefeuille over. Verder is Sampo van de beursvloer verdwenen en heeft Aegon zijn beursactiviteiten drie jaar geleden sterk verminderd. Volgens Krijgsman resteren er nu nog zo’n vijftien verzekeraars. De grootste spelers zijn Royal, Interlloyd (Fortis) en Delta Lloyd, tot de middelgrote behoren Erasmus, Generali, Gerling, Nieuwe Hollandse Lloyd, Winterthur en Zurich.
Voskuijl verbaast zich enigszins over het tijdstip waarop NN met de beurstekening stopt. “Het is net als met aandelen: nu die zo laag staan moet je juist niet gaan verkopen. De premies op de beurs gaan juist flink omhoog en de resultaten zullen evenzeer verbeteren. Ze hadden hier in mijn ogen beter nog een jaar of drie mee kunnen wachten.”
Interesse
Volgens Krijgsman is Royal Allianz niet geïnteresseerd in de beursportefeuille van NN. “Het zou voor ons teveel van hetzelfde worden. In co-assurantie is spreiding juist belangrijk. Of je komt weer voor een groter deel bij herverzekeraars terecht, maar we willen juist onze afhankelijkheid daarvan verminderen.” Een ander argument is toe te schrijven aan de makelaars, die de positie van Royal in geval van verdere acquisities te sterk zou vinden. “Maar ja, je kunt je afvragen of er met grote partijen als AON en Marsh aan makelaarszijde niet te grote concentraties aanwezig zijn.”
Generali-directeur Voskuijl verwacht niet dat NN de portefeuille zal verkopen. “Als je bij de premievervaldatum niet meer meetekent, vervalt binnen de kortste keren 60% tot 70% van de portefeuille. En daarbij komt dat de beursportefeuille op zich weinig waard is; anders zouden ze er niet mee stoppen.” Mocht NN toch tot verkoop overgaan, dan wil Voskuijl zich er wel over buigen. “Bij voorbaat zeg ik geen nee.”

Reageer op dit artikel