nieuws

NMA vangt bot in diepgaand onderzoek bij verzekeraars

Archief

Het grootscheepse onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) naar kartelafspraken binnen de nationale verzekeringsmarkt heeft niks opgeleverd. Dit blijkt de uitkomst te zijn van jarenlange bestudering van de bij diverse invallen meegenomen documenten.

Begin deze week liet de NMA desgevraagd aan AssurantieMagazine weten, dat het onderzoek dit voorjaar is afgesloten. “Het onderzoek heeft niet geleid tot een rapport met een vermoeden van een overtreding van de Mededingingswet.”
Voor het publiek zichtbaar, begon het allemaal op woensdag 18 juni 2003 met invallen van de NMA in het kantoor van het Verbond van Verzekeraars in Den Haag en het hoofdkantoor van Delta Lloyd in Amsterdam. Alleen al bij het Verbondsgebouw stapte de NMA met vijftien man binnen. Net als bij Delta Lloyd zijn de speurders er twee dagen over de vloer geweest. In beide gevallen werd geen concrete reden voor de inval gegeven, “maar we prikken echt niet zomaar in de Gouden Gids”.
Bij het Verbond had men groot vertrouwen in de uitkomsten. “Het is altijd gevaarlijk om te zeggen dat je je handen in het vuur durft te steken, maar ik durf mijn handen ervoor in het vuur te steken dat er niets mis is”, verklaarde toenmalig Verbondsvoorzitter Carlo de Swart.
Pensioenregeling
Bij de NMA was in de afgelopen jaren nimmer iets van een tussenstand te vernemen. In juli 2004 onthulde AssurantieMagazine, dat de NMA dacht beet te hebben bij een pensioenregeling voor artsen. Hierbij waren zestien maatschappijen betrokken. De mededingingsautoriteit heeft diverse malen aanvullende vragen gesteld over deze zogeheten SPD-regeling. “Maar deze stichting is een minimaal gebeuren, een mug. Je mag dus veronderstellen dat de NMA geen grotere zaken heeft aangetroffen, anders had die zich wel daarop geconcentreerd”, verklaarde een woordvoerder van het Verbond destijds. Genoemde stichting verkeerde overigens al een half jaar in liquidatie voordat de NMA in actie was gekomen.
Na juli 2004 werd het muisstil rond het NMA-onderzoek. Naar nu blijkt, is het dossier onlangs stilzwijgend gesloten.

Reageer op dit artikel