nieuws

NMA start onderzoek naar prijsafspraken uitvaartsector

Archief

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) is een onderzoek gestart naar kartel- en prijsafspraken in de uitvaartsector. Doel is om de risico’s voor vrije mededinging in kaart te brengen.

Aanleiding is volgens de NMA dat er “regelmatig klachten binnenkomen over deze branche en dat er verhalen zijn over consumenten die dik moeten bijbetalen voor een uitvaart terwijl ze een natura-uitvaartverzekering hebben”. Klachten over een ontoereikende uitvaartverzekeringen zijn ook regelmatig te vinden op de discussieplatforms van de consumentensite, aldus de NMA.
De mededingingsautoriteit heeft voor uitvaartverzorgers een vragenformulier opgesteld en wil bijvoorbeeld weten of een uitvaartondernemer zonder contracten met uitvaartverzekeraars voldoende klanten werft. Ook wil de NMA van de uitvaartondernemer weten of hij gemakkelijk kan overstappen naar een andere verzekeraar of met meerdere verzekeraars contracten kan sluiten.
Krimpende markt
“Wij zien geen enkele aanleiding voor dit onderzoek”, zegt Mark Debets van uitvaartverzekeraar Monuta. ” an de andere kant zien we het met vertrouwen tegemoet. Onze contacten met uitvaartverzorgers zijn niet anders dan de relatie van bijvoorbeeld schadeverzekeraars metCarglass.”
Bij sommige grotere uitvaart- verzekeraars bestaat het vermoeden dat een aantal kleinere uitvaartbedrijven uit afgunst de NMA hebben ingeseind. Zo zouden kleinere partijen denken dat er bij verzekeraars die zelf ook begrafeniscentra exploiteren, sprake is van gedwongen winkelnering. “Er zijn de afgelopen vijf jaar minder mensen overleden dan geschat, terwijl het aantal uitvaartbedrijven sterk is gegroeid. In een krimpende markt wordt dan snel gewezen naar de grotere verzekeraars”, aldus Martin Kersbergen van Dela.

Reageer op dit artikel