nieuws

NMa krijgt oog voor koppelverkoop door banken

Archief

De Nederlandse Mededingingsautoriteit vraagt zich af of banken zich bij het verstrekken van krediet aan ondernemers schuldig maken aan koppelverkoop door het afsluiten van bepaalde verzekeringen als voorwaarde te stellen voor het te geven krediet. Dat stelt de kartelwaakhond in de kantlijn van het vandaag gepubliceerde rapport naar de marktwerking binnen de intermediaire verkoop van verzekeringen.

Volgens de NMa is zij door partijen in die intermediaire markt gewezen op de mogelijke koppelverkoop. “Het intermediair ondervindt op het gebied van verzekeringen in toenemende mate concurrentie vanuit het bancaire kanaal. Dit zou met name gelden voor klanten uit het midden- en kleinbedrijf. Banken zouden bij deze groep ondernemers vaak de koppeling van verzekeringsproducten aan het krediet als voorwaarde stellen voor het verkrijgen van krediet. Dit is een vorm van koppelverkoop, die mogelijk verboden is wanneer de bank een economische machtspositie zou hebben.”

Reageer op dit artikel