nieuws

NMa alert op regionale dominantie zorgverzekeraars

Archief

“Als zorgverzekeraars te dominant in een regio werken, kunnen wij met speciale regels komen.” Dit zei directeur-generaal Kist van de NMa bij Zorgverzekeraars Nederland.

“U moet zich realiseren dat er steeds minder onderwerpen zijn waarover u mag overleggen”, zei mr. Anne-Willem Kist van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op de jaarlijkse lunchbijeenkomst van de zorgverzekeraars. “U mag geen concurrentiegevoelige informatie meer uitwisselen en ik ben van plan daar de onderzoekstaak op toe te spitsen”, sprak hij ferm. “De donkere kant van het poldermodel moeten wij kwijtraken en de goede kant behouden.”
Volgens Kist is minister Borst er nog steeds niet duidelijk over of zorgverzekeraars landelijk of regionaal moeten gaan opereren. “Maar wat Borst ook wil: bepaal zelf hoe je zorgverleners contracteert. Maak je niet afhankelijk van het collectief.” Als zorgverzekeraars regionaal gaan werken en zorg gaan inkopen, moeten ze waken voor regionale dominantie, waarschuwde Kist. “Want als u regionaal gaat domineren zullen wij met bijzondere regels komen.”
De verzekeraars hoeven er niet op te rekenen dat zij uitstel van bepaalde maatregelen kunnen krijgen in afwachting van besluiten van het ministerie van VWS. “Het ministerie wordt slechts als deskundige geraadpleegd”, zei Kist streng. “Wij wachten niet op uitkomsten van overleg tussen VWS en de branche.” Anne-Willem Kist “De donkere kant van het poldermodel moeten wij kwijtraken”.

Reageer op dit artikel