nieuws

Nivre-topman Van der Molen sceptisch over Deltaplan Fraude

Archief

Frank van der Molen, voorzitter van de branchegroep Toedrachtonderzoekers van het Nivre, constateert dat er bij verzekeraars nog grote verschillen zijn in de benadering van fraudebestrijding. In een interview in de nieuwste editie van de Expertise Almanak uit hij zijn scepsis over de haalbaarheid van de doelen van het Deltaplan Fraude.

Van alle mooie voornemens in het Deltaplan Aanpak Fraude bij Schadeverzekeringen merken de toedrachtonderzoekers van het Nivre in de praktijk van alledag nog weinig. Het doel van de verzekeraars is dat in 2008 alle maatschappijen een volwaardige fraudeafdeling hebben, met systemen die zo zijn ingericht dat opvallende zaken er automatisch uit worden gefilterd en passende maatregelen kunnen worden genomen.
Van der Molen, in het dagelijks leven directeur van CED Forensic, moet nog zien of 2008 haalbaar is. “Laat ik het zo zeggen: we maken nog steeds mee dat er tegenstrijdige belangen zitten in de afhandeling van bepaalde grote claims. Verzekeraars hebben nog altijd te maken met klanten waarvan zij weten of vermoeden dat ze fout zijn. Maar helaas gebeurt het nog steeds dat verzekeraars het moeilijk vinden om hun uitgangspunten en afgesproken beleid te volgen. Ten eerste omdat zij allerlei inspanningen moeten verrichten om de misstanden aan te tonen. Maar ook omdat er een groot commercieel belang aan die klant vastzit. (…) Als die klant in de boeken blijft, is dat van essentieel belang.”
Targets
Keiharde afspraken, eisen en regels zijn daarom nodig, aldus Van der Molen: “Je moet targets stellen voor bedrijven en hun medewerkers. Dat is de enige manier. En dan afrekenen. Maar als verzekeraars daar samen niet in optrekken, dan gaat dat niet gebeuren. Zo hebben nog niet alle partijen een goed en doortimmerd systeem neergelegd. En het bewustzijn is ook nog niet bij een ieder aanwezig.”
Verder in de Expertise Almanak veel aandacht voor schadeherstel in natura en voor de vergrijzing van de expertisebranche: door de beperkte instroom van nieuwe, jonge medewerkers staat de continuïteit van de schade-expertise op het spel, zo vreest menigeen.

Reageer op dit artikel