nieuws

‘Nipo niet vooringenomen’

Archief

De onderzoekers van het Nipo die de ‘fusie-enquête’ uitvoerden, zijn niet van mening dat de uitkomsten van hun onderzoek door de vraagstelling zijn beïnvloed. Ook het feit dat er eigenlijk alleen maar naar de positieve gevolgen van een fusie wordt gevraagd, doet volgens hen niets af aan de uitkomsten. “Wij zijn niet vooringenomen”, zegt H. Foekema, unithoofd consumentenonderzoek bij het Nipo en direct betrokken bij het onderzoek. Het verwijt van enkele ondervraagden dat ze door de vraagstelling en de enquêteurs in een pro-fusie richting werden gemanouvreerd, noemt Foekema dan ook onzin. “Onze enquêteurs hebben daar geen enkel baat bij”. Wel geeft hij toe dat opdrachtgevers soms op een bepaalde uitkomst zitten te wachten. “Dat blijkt ook uit het commentaar van Het Verzekeringsblad”.

De enquêtevragen werden aangeleverd door het Verzekeringsblad, maar zijn in overleg aangepast door het Nipo. “Wij gaan nooit zomaar met een vragenlijst in zee”. Of de oorspronkelijke vragen nog méér nadruk legden op de positieve gevolgen van een fusie tussen NVA en NBvA, wil Foekema niet kwijt: “Dat zult u van mij niet horen. Vraagt u dat maar aan Het Verzekeringsblad.”

Reageer op dit artikel