nieuws

Nieuwkomer First Europa wil Independer naar de kroon steken

Archief

De online tussenpersoon First Europa is actief op de Nederlandse markt en wil binnen vijf jaar wereldwijd de nummer één zijn in particuliere schadeverzekeringen. Het bedrijf stak de ambities op een persconferentie in het chique Amstel Hotel niet onder stoelen of banken. “Ja, Independer is het te kloppen voorbeeld.”

Voor de presentatie op de Nederlandse markt was het complete managementteam naar Nederland gekomen. De Nederlandse vestiging, geleid door Cisco Barão, is volledig eigendom van First Europa Services. De grootste investeerder in First Europa is de Indiër Darun Dhamija. Andere belangrijke aandeelhouders zijn Yashish Dahiya en Arun Shankardass.
De strategie van het bedrijf is erop gericht om halverwege 2008 verkoopactiviteiten te hebben ontwikkeld in meer dan twintig landen in vrijwel alle werelddelen. Inmiddels is het bedrijf naast Nederland, van start gegaan in Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië. Om de eerste pan-Europese online ‘one-stop-shop’ te worden, wil First Europa uitblinken in gemak, eenvoud, snelheid, flexibiliteit en servicegraad. Consumenten vullen hun gegevens in en de online tussenpersoon zoekt daaruit de beste aanbieders. Hiervoor wordt in Nederland samengewerkt met Voogd & Voogd, dat een kleine twintig verzekeraars in volmacht vertegenwoordigt. First Europa is met direct-writers in overleg om ook hun producten te kunnen sluiten. Ook de schadeafhandeling wordt door Voogd & Voogd verzorgd.
Premie retour
Tijdens het advies- en verkooptraject krijgt de klant persoonlijke begeleiding via e-mail, telefoon, chatfunctie en/of contactcenter. “Een andere unique selling point is de garantie dat de betaalde premie wordt geretourneerd als de klant binnen veertien dagen na aankoop niet tevreden is met het verzekeringsproduct”, aldus Barão.
Premievolume
De ambities van First Eruopa zijn groot. Over vier jaar wil het bedrijf wereldwijd _ 838 mln premie uit de verkoop van schadeverzekeringen boeken. Het bedrijf verwacht dat op het Europese continent de online verkoop van verzekeringen zal groeien tot ongeveer _ 15 mld, waarbij Nederland goed zou zijn voor _ 1,8 mld aan premie uit de verkoop van schadepolissen via internet.
Vooralsnog zal de verkoop van autoverzekeringen in Nederland de grootste bron van inkomsten zijn voor de online tussenpersoon. “Wij verwachten dat 85% van de verkoop zal bestaan uit autoverzekeringen.” Daarnaast gaat het bedrijf een pakket aan particuliere verzekeringen aanbieden, waaronder inboedel-, opstal-, motor- en reisverzekeringen. Op dit moment verkoopt First Europa ongeveer 25 polissen per dag. “Dat is zonder dat er ook maar enige reclame is gevoerd voor First Europa.”
In het eerste jaar verwacht First Europa in Nederland ruim _ 8 mln aan brutopremie-inkomen binnen te halen. In het tweede jaar moet dat al _ 23,2 mln zijn. Over vijf jaar wil de online tussenpersoon op _ 51,7 mln brutopremie-inkomsten zitten.
Campagne
Om meer naamsbekendheid op te bouwen, zal First Europa een omvangrijke consumentencampagne gaan voeren. Wereldwijd wordt daar tot 2011 zo’n _ 133 mln voor uitgetrokken. In Nederland zal de investering in marketingactiviteiten in vijf jaar ongeveer _ 12 mln bedragen. Vooralsnog zet de online tussenpersoon in op de zoekmachine Google.
Het benodigde kapitaal voor de marketing hebben de initiatiefnemers verkregen uit de verkoop in 2005 van hun online reisbureau ebookers.com. Deze verkoop leverde _ 355 mln op.
Vertrouwen
Independer ziet de komst van First Europa met vertrouwen tegemoet. “Het is goed dat de markt zich ontwikkelt. Hoe meer partijen er komen, hoe meer de markt groeit en dat is alleen maar goed voor ons”, aldus Independer-directeur Edmond Hilhorst. Indpender heeft zowel Wellowell als MrFinch zien komen en gaan. Beide partijen hadden erg veel geld te besteden, maar hebben het uiteindelijk niet gered. De Verzekeringssite daarentegen heeft zich met veel minder budget staande weten te houden en is sinds eind vorig jaar ook als online tussenpersoon van start gegaan (zie ook het interview op pagina 10.).
leiding geeft aan de Nederlandse vestiging van First Eruopa.

Reageer op dit artikel