nieuws

Nieuwe Vaba-voorzitter somber over ontwikkeling co-assurantie

Archief

De nieuwe bestuursvoorzitter van de Vereniging Assurantie Beurs Amsterdam (Vaba), H.J. van Calcar van Erasmus Verzekeringen, is pessimistisch over de verwachtingen voor dit jaar. Van Calcar is N.W. Ligtelijn opgevolgd, die voor zijn verdiensten werd beloond met de Vaba-penning.

In zijn nieuwjaarstoespraak ging Van Calcar de harde realiteit in het co-assurantiebedrijf niet uit de weg: “De verzekeringstechnische basis is voor dit jaar niet al te rooskleurig. In Brand en CAR zijn de premies absoluut ontoereikend. De AVB heeft nog steeds te lijden van de oude tekenjaren en trouwens, wie zullen er allemaal meedoen in de claims-made concepten?”
De concurrentie in de transportbranche neemt volgens van Calcar toe vanuit Engeland, Scandinavië, en Frankrijk.
Nevenactiviteiten afstoten
Van Calcar voorspelde verder spectaculaire nationale en internationale fusies en overnames. De verzekeringsbedrijven zullen nevenactiviteiten afstoten om zich beter op hun core-business te kunnen richten. De Vaba en de beurs zullen deze ontwikkelingen moeten accepteren én erop moeten anticiperen.
Van Calcar verduidelijkte deze enigszins passieve houding: “Het is niet aan de Vaba stappen te ondernemen, dat is aan de leden. Wél kunnen we actief zijn in het zoeken van toenadering tot bijvoorbeeld de Optiebeurs. De financiële markt en de verzekeringsmarkt kruipen naar elkaar toe. Het aantrekken van de contacten met de Optiebeurs betekent inspelen op de toekomst. Want je kunt je afvragen: heeft de beurs van twintig, dertig jaar geleden nog toekomst?”
De nieuwe voorzitter signaleerde dat ook gevestigde verzekeraars soms hun hand dreigen te overspelen. “De ontoereikende premies en preventie-eisen, gecombineerd met de uitgebreide voorwaarden, komen niet van zgn. innocent capacities van een paar jaar geleden, maar van first class verzekeraars in binnen- en buitenland. Deze zorgen, gesteund door de grote professionele herverzekeraars, waar er nog maar een handje vol van over zijn, voor een enorme capaciteit in de bedrijven- en de industriële markt. De vraag is waar deze ontwikkeling toe leidt. Eén ding is zeker: de fusie- en overnametendens of de differentiatie en segmentatie van bedrijven in de assurantiewereld zal hierdoor nog versterkt gaan worden.”
Van Calcar stond tijdens zijn maiden-speech stil bij de huisvesting van de Vaba. De vereniging huurt het pand, maar heeft dit jaar de optie om het bijna tien jaar oude gebouw te kopen. Een besluit daarover moet dit jaar genomen worden. “De vereniging staat niet te popelen om een pand van tientallen miljoenen guldens aan te schaffen”, aldus de Vaba-voorzitter.
Het Vaba-bestuur heeft drie nieuwe leden. Naast H.J. van Calcar zijn dat: W. Emmens (Aegon Schade) en J.E. Jonker (Nederlandsche Luchtvaartpool). J.K.C. van Dijl (Delta Lloyd) versterkt het bestuur sinds een paar maanden. J.N. van Es (AON Hudig), C. van den Bold (Alexander & Alexander) en B. Botter (W.A. Hienfeld) maakten reeds deel uit van het bestuur.
Het nieuwe Vaba-bestuur, vlnr: Van Dijl, Emmens, Van Es, Jonker, Van den Bold, Van Calcar en Botter.
De scheidende voorzitter N.W. Ligtelijn ontvangt de Vava-penning uit handen van zijn opvolger H.J. van Calcar.

Reageer op dit artikel