nieuws

Nieuwe partijen betreden markt voor beleggen in life settlements

Archief

Het aantal aanbieders van beleggingen in tweedehands levensverzekeringen wordt dit jaar uitgebreid met drie à vijf partijen, verwacht Ronald van de Langenberg, voorzitter van Elsi, de vereniging voor lifesettlementdeskundigen. “De Nederlandse markt is nu pas goed op gang gekomen.”

Beleggen in life settlements vindt in de meeste gevallen plaats door te investeren in een fonds dat levenpolissen overneemt van Amerikanen op leeftijd. Wereldwijd wordt inmiddels jaarlijks meer dan _ 10 mld geïnvesteerd in zulke fondsen. In ons land is door particulieren vorig jaar voor _ 100 mln tot _ 150 mln geïnvesteerd in lifesettlementbeleggingen, zegt Van de Langenberg, voorman van de eind vorig jaar opgerichte Vereniging Experts in Life Settlements Institute (Elsi). “Dat bedrag is trouwens veel hoger als je de institutionele investeerders erbij telt. PME heeft _ 400 à _ 500 mln belegd in lifesettlementfondsen en Cordares heeft zo’n fonds opgezet. Daar zou zo’n _ 100 mln in omgaan.” Tot vorig jaar stelde de markt niet veel voor, zegt Van de Langenberg. “Het was op alle fronten marginaal. Er is in de jaren vóór 2007 voor _ 30 mln tot _ 50 mln ingelegd.”
Inmiddels is er uitbreiding op komst: “Dit jaar verwacht ik dat er nog drie tot vijf nieuwe partijen de Nederlandse markt gaan betreden. Er zijn nu een paar buitenlandse aanbieders bezig met voorbereidingen.” Van de Langenberg verwacht tevens dat lifesettlementbeleggingen op termijn alleen nog in de vorm van beleggingsfondsen aangeboden zullen worden. “Dat zal nog wat tijd in beslag nemen; dat ligt aan het huidige sentiment. Men ziet het nog te veel als beleggen in andermans dood. Terwijl het eigenlijk hetzelfde is als het verkopen van een lijfrente: de verzekeraar heeft er dan ook belang bij dat je doodgaat. Maar niemand maakt zich zorgen over levens- en pensioenverzekeraars.”
Easy Life
Volgens Van de Langenberg is Easy Life marktleider in ons land, gevolgd door het in Amsterdam gevestigde Quality Investments. Die laatste biedt beleggingen in het Closed Life Settlement Funds, waarbij de polissen worden herverzekerd.
In totaal zijn er acht tot tien bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in life settlements. Nieuwkomers zijn Sothysa, dat in augustus is gestart, en European Life Settlement, dat nog in de opstartfase verkeert.
Easy Life, gelieerd aan intermediairbedrijf Liocorno, heeft vorig jaar voor _ 90 mln aan investeringen binnengehaald. “Dat is afkomstig van zowel particulieren als vermogensbeheerders”, zegt directeur Henk van de Vondervoort. “De vermogensbeheerders, die over het algemeen voor de meer kapitaalkrachtigen actief zijn, zijn goed voor zo’n _ 50 mln aan ingelegd geld. Het aantal overige investeerders schat ik op minder dan honderd. Per obligatiehouder wordt gemiddeld een ton belegd.”
Easy Life heeft inmiddels een vergunningaanvraag lopen bij de AFM. “Een aantal van onze mensen voldoen al aan de deskundigheidseisen. Vooral administratieve organisatie en interne controle zijn een aandachtspunt; daar hebben we dagelijks contact over met onze advocaten. We willen af van die _ 50.000-grens, waarboven AFM-toezicht niet nodig is. Dan kan ons niet meer worden verweten dat wij de AFM ontwijken”, aldus Van de Vondervoort.
DB Financials
Ruud van Versendaal, directeur van DB Financials uit Alkmaar, zegt sinds oktober tussen de _ 6 mln en _ 7,5 mln te hebben opgehaald. “Daar zijn we zeer tevreden mee.” Het afzetgebied van DB Financials is vorige week overigens fors uitgebreid: “We zijn partner geworden van Dutch Insurance Network, dat een grote ingang biedt tot veel kantoren.” Bij DIN zijn ruim achthonderd kantoren aangesloten.
DB Financials biedt twee lifesettlementproducten: DB Bonds, waarbij één levensverzkering wordt overgenomen, en DB Funds, waarbij wordt geïnvesteerd in een aantal polissen. “Investeringen in het Fund zijn verreweg het meeste in trek; de risicospreiding voor de klant is dan veel beter”, aldus Van Versendaal. Net als Easy Life is ook DB Financials bezig om een AFM-vergunning te verkrijgen.

Reageer op dit artikel