nieuws

Nieuwe organisatie financiële planners met kwaliteitsmerk

Archief

“Veel tussenpersonen schieten tekort bij het geven van deskundig en onafhankelijk advies”, meent het OFP, een nieuwe organisatie voor financiële planners.

De stichting voor Onafhankelijke Financiële Planners is een initiatief van het Instituut voor persoonlijke Carrière- en Financiele Planning (ICFP). Volgens het ICFP heeft de consument door de “wirwar van financiële oplossingen” steeds meer behoefte aan een deskundig en onafhankelijk advies.
Wanneer de nieuwe organisatie voor financiële planners van start gaat, is nog niet bekend. “Op dit moment peilen we verschillende partijen, zoals de Consumentenbond, het Nibe, de Nederlandse Vereniging van Banken, om deel te nemen in onze toetsingscommissie”, zegt iniatiefnemer Lambers. Wie er al toezeggingen hebben gedaan, wil Lambers niet zeggen, maar de eerste reacties zijn positief.
Keurmerk
Alleen accountants en financiële adviseurs die financieel niet gebonden zijn aan een verzekeraar of bank, worden toegelaten. “Alleen zo kunnen we voor de consument een onafhanklijk advies waarborgen” , zegt Lambers. Verder moeten de adviseurs enkele jaren ervaring hebben en over adviesvaardigheden beschikken. Ook een intake-gesprek met de toetsingscommissie is een verplicht onderdeel.
Opvallend is dat de OFP alle rapporten die de financieel adviseur voor zijn cliënten opstelt, wil controleren. Na goedkeuring worden deze van een kwaliteitskenmerk voorzien, zodat de consument weet dat hij een kwalitatief goed en onafhankelijk advies heeft gekregen. Afgesproken is dat de OFP-adviseur voor zijn werkzaamheden niet meer dan f 750 voor kosten bij de cliënt in rekening brengt.
Binding?
De vraag is of er naast de Federatie van Financiele Planners (FFP), die vorig jaar werd opgericht op initiatief van onder meer de Rabobank, behoefte is aan een tweede organisatie voor financiële planners. “Ik vraag me af wat het bindend element is van de FFP. Wij onderscheiden ons door ons keurmerk. Zo waarborgen we niet alleen de kwaliteit, maar er ontstaat zo ook een band met onze OFP-adviseurs. Bovendien hebben wij nog een extraatje: we gaan adviseurs een software-programma bieden, waarmee zij eenvoudig analyses kunnen uitvoeren. Je zou kunnen zeggen dat de OFP iets weg heeft van een franchise-organisatie.”
Lambers zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de Federatie voor Financiële Planners. “Hoe kun je nu beweren onafhankelijk te zijn als een van de initiatiefnemer nota bene een bank is?”
Volgens Lambers hebben er al verschillende financiële adviseurs belangstelling getoond voor de kersverse organisatie. “Als we tien adviseurs hebben, starten we. Maar ons doel ligt natuurlijk hoger. We mikken op zo’n dertig tot vijftig leden.”
Als eerste actie stuurde de OFP een verzoek naar staatssecretaris Vermeend tot fiscale aftrek van de kosten van financieel advies. Zo wordt het voor de consument aantrekkelijker om naar een financieel adviseur te stappen. “En zo stimuleert de overheid tevens de verantwoordelijkeheid van de consument om zijn inkomenszekerheid te regelen”, aldus Lambers.

Reageer op dit artikel