nieuws

Nieuwe NVA-directeur Niels Mourits streeft naar transparantie kantoren

Archief

De NVA heeft weer een algemeen directeur. Gisteren trad mr. Niels Mourits in dienst, tot voor kort directeur Gemeentebelastingen van Amsterdam. Zijn formele aanstelling heeft plaats tijdens de ledenvergadering van 16 juni dit jaar.

Fiscaal jurist Mourits (52) volgt John Pennink op die in augustus vorig jaar is opgestapt. Bij de gemeente Amsterdam was hij sinds 1991 directeur van de dienst Binnenwaterbeheer en vanaf 1992 directeur Gemeentebelastingen (500 medewerkers), een functie die de laatste drie jaar gecombineerd werd met die van directeur van het Bureau Informatiemanagement Amsterdam (BIA). Ook was hij voorzitter van het Instituut van Directeuren van diensten en bedrijven van de gemeente Amsterdam.
Opgespoord door een headhunter treedt Mourits een voor hem totaal onbekende wereld binnen. “Ik ben een vreemde eend in de bijt. Ik weet niet meer van de branche dan van mijn eigen verzekeringen.”
Samen met voorzitter Paula Swenker gaat Mourits de komende weken op ‘roadshow’ langs alle regionale afdelingen, bezoekt hij individuele NVA-kantoren en gaat hij kennismaken met (grote) verzekeraars.
Communicatie
Uit twaalf kandidaten, van wie meer dan de helft uit de verzekeringsbranche, is de keuze op Mourits gevallen vanwege zijn kwaliteiten als bestuurder en zijn communicatieve vaardigheden. “Het is van groot belang voor de NVA dat de communicatie met een grote ‘C’ wordt geschreven”, aldus Swenker.
Die communicatieve vaardigheden zal Mourits hard nodig hebben in de dialoog met NVA-leden over de door te voeren transparantie van aandelenbezit. “Ik begrijp dat de branche daaraan niet gewend is. Toch is het maatschappelijk niet meer tegen te houden. De hedendaagse consument heeft er recht op te weten met wat voor een assurantiekantoor zij te maken heeft. Het is zaak de achterban daarvan te overtuigen”
Mourits verwacht ook tijd nodig te hebben voor het op orde brengen van de interne organisatie, en de presentatie naar buiten. “Onder meer de website heeft dringend een facelift nodig, heb ik gezien.”
Jobrotatie
Het vertrek van Mourits bij de gemeente Amsterdam is al geruime tijd bekend. Op 1 december deelde hij het personeel mee dat hij per 1 maart zijn functie zou neerleggen als gevolg van de operatie ‘jobrotatie’, opgezet door Harry Groen, toenmalig wethouder en oud-bestuursvoorzitter van de NCM.
Het doel van deze operatie was om het gemeentelijk apparaat op te frissen: directeuren mochten niet langer dan vijf jaar op dezelfde positie blijven zitten.
Mourits, aanvankelijk voorstander van de operatie jobrotatie, moest uit de media vernemen dat als gevolg van deze operatie voor hem geen alternatieven waren gevonden binnen het gemeentelijk apparaat. “Daarop besloot ik mijn loopbaan buiten de gemeente te vervolgen”, zegt Mourits. Tegenover de buitenwacht bleef hij erg terughoudend over de redenen van zijn vertrek, een houding die burgemeester Schelto Patijn “erg chic” noemde.
Conflict
Het optreden van Mourits bij de gemeente Amsterdam is niet altijd zonder kritiek geweest. Met name zijn conflict met de brugwachters in maart 1998 heeft veel stof doen opwaaien. Als directeur van de dienst Binnenwaterbeheer joeg hij 85 brug- en sluiswachters tegen zich in het harnas.
Mourits had naar aanleiding van een nota over afstandsbediening voor alle bruggen en sluizen een vertrouwelijke brief gestuurd aan verantwoordelijk wethouder Edgar Peer, waarin hij opsomde dat “brugwachters te weinig te doen hebben, daarom klagen en mopperen en zich afzetten tegen de leiding”.
Een petitie van de brug- en sluiswachters waarin om het aftreden van Mourits werd verzocht, was het gevolg. “Mourits is een kloon van Cor Boonstra (Philips); een keiharde manager zonder gevoelens”, schreven de boze wakers over bruggen en sluizen. Over deze ‘rode kaart’ van zijn ondergeschikten deed Mourits toen vrij laconiek: “Het opzeggen van vertrouwen gebeurt binnen deze organisatie haast met de regelmaat van de klok”.
Niels Mourits: ‘een keiharde manager zonder gevoelens’, volgens Amsterdamse brugwachters.

Reageer op dit artikel