nieuws

Nieuwe hypotheken

Archief

De productie van nieuwe hypotheken is in de eerste tien maanden van dit jaar fors gestegen ten opzichte van dezelfde periode van 1996, blijkt uit recente cijfers ontleend aan de Financiële Maandstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De hypotheekproductie steeg met ruim 23% naar f 121 (99) mld, waarvan f 84,5 mld (+31%) aan hypotheken op woningen. De coöperatieve en algemene banken hebben ongeveer de helft van de woninghypotheekmarkt in handen. Verzekeraars, spaarkassen en pensioenfondsen blijven daarbij met ruim 16% ver achter. De bouwfondsen en hypotheekbanken hebben een marktaandeel van 30%.
De aanbieders van consumptief krediet (Pl, doorlopend krediet, tweede hypotheek) zagen hun nieuwe productie over de eerste tien maanden van dit jaar toenemen naar netto f 14,6 (13,1), een groei van ruim 11%. Het uitstaande (debiteuren)saldo is toegenomen met zo’n 8% tot f 25,1 (23,2) mld.
In de volgende aflevering van de rubriek Sparen/Lenen in AM 1/2 komen zowel de productiegegevens aan bod van levensverzekeringen en (bedrijfs)sparen als van hypotheken en consumptief krediet.

Reageer op dit artikel