nieuws

Nieuwe autopolis Zwolsche rekent af met bonus/malus

Archief

Nieuwe autopolis Zwolsche rekent af met bonus/malus

Zwolsche Algemeene voert een nieuwe autoverzekering in haar assortiment. Het product met de naam ‘De Nieuwe Autopolis’ is afgestemd op de particulier met één schade in de vier jaar. De polis kent geen premie op basis van het bonus/malussysteem. De introductie bij zo’n zeshonderd kernrelaties is achter de rug.
De autoportefeuille van Zwolsche Algemeene, met circa 250.000 posten de tiende autoverzekeraar in ons land, is de laatste jaren niet of nauwelijks gegroeid. Het marktaandeel van de maatschappij in deze branche liep terug van 5% naar 4,5%, zei directielid Will Rijnders bij de presentatie van de nieuwe autopolis. “Het doel is het verloren terrein de komende drie jaar te herwinnen.”
Groei in een ‘verdringingsmarkt’ is volgens Rijnders lastig. De druk op de tarieven neemt steeds meer toe als gevolg van overcapaciteit en de introductie van het Rolls-premievergelijkingsprogramma. Een onderzoek heeft de maatschappij doen besluiten zich met een nieuw product te richten op de ‘goede autorijder’, de particulier van 27 jaar en ouder met een verantwoord rijgedrag in een door henzelf betaalde auto. De in de praktijk als ‘wurgend’ ervaren bonus/malusladder is daarbij overboord gezet. “Verzekerden durven schades vaak niet te claimen uit angst voor te grote terugval in premiekorting. Ook wordt er veel gerotzooid met het systeem. Te pas en te onpas worden bonustredes weggegeven.
Criteria
Voor de afzet van De Nieuwe Autopolis heeft Zwolsche Algemeene een doelgroep gedefinieerd van in totaal 280.000 automobilisten per jaar. In vier jaar tijd, de schadeclyclus van de polis, zou de maatschappij ruim één miljoen verzekerden aan zich kunnen binden.
Als uitgangspunten voor acceptatie hanteert Zwolsche Algemeene de volgende criteria:
het moet gaan om een nieuwe middenklasse auto (met startonderbreker) van maximaal f 100.000, of een occasion van maximaal zes jaar oud met een catalogusprijs van maximaal f 65.000,de wagen wordt op wa/casco-condities verzekerd,de automobilist heeft minimaal vijf jaar aantoonbare rijervaring en is 27 jaar of ouder. Bestuurders van 24 tot 27 jaar krijgen een premietoeslag van 50% (man) respectievelijk 25% (vrouw),de laatste vier jaar is niet meer dan één diefstal- of aanrijdingsschade, exclusief ruitreparatie, geclaimd.De polis dekt standaard wettelijke aansprakelijkheid (tot f 5 mln), volledig casco, en hulpverlening in het binnenland (Schade Alarm Service) en buitenland (Internationaal Service Certificaat).
Premiestelling
De premie is afhankelijk van bestuurder, regio (1, 2, 3 of 4) en auto. Ambtenaren krijgen een premiekorting van 10%. “Het ambtenarentarief bestaat al ruim veertig jaar tot onze tevredenheid”, aldus Rijnders.
Verzekeringen van auto’s met een gasinstallatie of dieselmotor (jaarkilometrage: maximaal 25.000) en van bepaalde merken auto’s (Lancia, Alfa Romeo en alle Amerikaanse merken) kennen een extra premietoeslag van 15%, respectievelijk 25%. Bijzondere auto’s zoals vierwielaangedreven voertuigen, buggies, cabriolets, auto’s met grijs kenteken en sportauto’s zijn niet verzekerbaar.
Als er binnen vier jaar meer dan één schade wordt geclaimd, berekent Zwolsche Algemeene een opslag op de premie. Bij twee schades bedraagt de opslag 25% en bij drie schades 50%. Bij vier of meer schades volgt er royement van de polis. Wordt er twee jaar schadevrij gereden, dan krijgt de verzekeringnemer een extra korting van 10% op de premie; na vier schadevrije jaren is die korting 20%.
Bij diefstal of totaal verlies van de auto in het eerste jaar wordt het volledige aankoopbedrag vergoed; in het tweede en derde jaar geldt een afschrijving van %, respectievelijk %.
Voor auto’s met een nieuw- of catalogusprijs tot f 65.000 geldt een eigen risico van standaard f 300. Voor duurdere auto’s varieert het eigen risico van f 650 (klasse f 65.001-f 70.000) tot maximaal f 950 (klasse f 95.001-f 100.000). Het eigen risico is niet afkoopbaar.
Will Rijnders: “Over drie jaar moet ons marktaandeel terug zijn op 5%”.
Rekenvoorbeelden
Een man (38) met vijf schadevrije jaren en een auto met nieuwprijs van f 30.000 betaalt bij Zwolsche Algemeene een brutopremie van f 1.155 per jaar. Bij de top-5 volgens het Rolls-programma bedraagt de brutopremie: Klaverblad f 1.240, Delta Lloyd f 1.258, Amev f 1.275, Anova f 1.282 en Hooge Huys f 1.301.
Een vrouw (30) met zes schadevrije jaren krijgt één schade en rijdt aansluitend twee jaar schadevrij in een auto met nieuwprijs van f 24.000. Zij betaalt bij Zwolsche Algemeene een brutopremie van f 975. Bij de top-5 volgens het Rolls-programma is de brutopremie: Amev f 1.430, Anova f 1.451, Geové f 1.484, Klaverblad f 1.520, en Avéro f 1.549.

Reageer op dit artikel