nieuws

NIA neemt Kombo over

Archief

Inkoopcombinatie NIA heeft met terugwerkende kracht tot 1 januari alle aandelen in Kombo, inclusief serviceformule Box Finance, overgenomen. Samen zijn de inkoopformules goed voor een hypotheekomzet van _ 5 mld op jaarbasis. Bij branchegenoot Welke Financiële Diensten heeft een wisseling van aandeelhouders plaatsgevonden.

“Alle labels blijven apart actief”, zegt Witpen, die sinds 1 januari samen met Hans Wilkes eigenaar is van NIA, dat goed is voor een hypotheekvolume van _ 2,2 mld. Kombo boekte vorig jaar _ 2,7 mld hypotheekomzet. De verkopende eigenaren van Kombo zijn Pim Frishert, Paul Bondam, Mario van der Vleuten en Jasper Gorter. De laatste twee vertrekken tevens uit de organisatie; Frishert blijft actief als adviseur van de directie en Bondam blijft commercieel directeur. Kombo ontstond eind 2004 uit een fusie tussen Kombin en Box Finance.
“Voor alle aangesloten tussenpersonen wordt de dienstverlening verbreed: Kombo-kantoren krijgen de NIA-diensten erbij en vice versa”, aldus Witpen. NIA doet tevens de midoffice-activiteiten voor DIN, die zelf commerciële diensten beschikbaar stelt aan NIA.
In totaal telt NIA/Kombo nu circa 1.700 aangesloten kantoren en zo’n 180 medewerkers. Het bedrijf heeft vestigingen in Assen, Venray, Etten-Leur, Breda en Delft. Die worden niet samengevoegd; dat geldt wel voor de administratiesystemen en de stafdiensten. Volgens Witpen zijn meer overnames niet uitgesloten: “Daar zijn we zeker voor in, al is het ook belangrijk dat we autonome groei blijven boeken.”
Welke en NIBC
NIBC Principal Investments, de investeringstak van de ook als geldgever opererende bank NIBC, heeft een minderheidsbelang genomen in Welke Beheer, de overkoepelende BV waaronder inkoopcombinatie Welke Financiële Diensten valt. Over de omvang van de deelneming wil de woordvoerder geen mededelingen doen.
Voor de aandelenoverdracht waren algemeen directeur Martin Keegstra (75%) en financieel directeur Joost Wassenaar (25%) de aandeelhouders. “Wassenaar is nu als cfo teruggetreden”, meldt de woordvoerder. De directie was per 1 januari nog uitgebreid met Ben Steenwijk, die commercieel directeur is.
“De investering biedt Welke Beheer de mogelijkheid om haar groeiambities te verwezenlijken en haar dienstverlening verder te verbeteren”, is de enige toelichting die het bedrijf op de motieven voor de aandelentransactie wil geven. NIBC zal ook een lid leveren voor de driekoppige raad van commissarissen.

Reageer op dit artikel