nieuws

NHG: veel executieverkopen in Rotterdam en Den Haag

Archief

Volgens halfjaarcijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) vindt 44% van de gedwongen woningverkopen plaats in Rotterdam en Den Haag, waar het gemiddelde verliesbedrag 30% tot 60% hoger ligt dan elders.

In de eerste helft van dit jaar is 73.196 (53.986) maal de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verstrekt, 35% vaker dan een jaar ervoor. Het aantal gedwongen verkopen met verlies steeg met 45% tot 416 (286). Het WEW verwacht uit te komen op ongeveer negenhonderd gedwongen verkopen met verlies over heel 2006.
Rotterdam is goed voor 27% van alle gedwongen verkopen. Den Haag neemt 17% van alle executieverkopen van woningen die met NHG gefinancierd zijn voor zijn rekening. Het gemiddelde verliesbedrag, in Rotterdam _ 45.000 en in Den Haag _ 36.000, ligt tevens een stuk hoger dan de _ 28.000 die voor de rest van het land geldt. “In veel gevallen betreft het woningen waar een luchtje aan zit”, zegt WEW-directeur Karel Schiffer. “Huisjesmelkerij, te hoge taxaties en prijsafspraken bij verkoop op de veiling bepalen het beeld ten aanzien van deze woningen. Met de gemeentebesturen zijn inmiddels afspraken gemaakt over samenwerking gericht op het uitbannen van deze misstanden.”

Reageer op dit artikel